nlc.hu
Otthon

Nem szokványos farsangi jelmezek gyerekeknek

Sárga kombájn, sültkrumpli és medúza – kreatív farangi jelmezek, amiket a szülők megvalósítottak

Közeleg a farsang, ami kisgyerekes szülőknél az aktív jelmezvadászat ideje. Pláne, ha a gyerek kreatív, és a szülők kézügyességére is szükség van, hogy elkészüljön egy menő porszívó vagy épp sajtkukac jelmez.

A gyerek farsangi jelmezének beszerzését viszonylag gyorsan le lehet tudni, ha Elza, Pókember vagy Hulk szeretne lenni, de cowboy és sárkány fronton is egészen szép a boltok és adok-veszek csoportok felhozatala. De mi történik akkor, ha kicsi kincsünk határozott elképzelése, hogy postaláda legyen, vagy kombájn, lehetőleg sárga? Anyukás Facebook csoportokban szezonja van a jelmezkérdésnek, és amikor azt gondolnád, “Na, ilyet biztosan nem lehet otthon elkészíteni!”, kiderül, valaki már megoldotta, és olyan jó fej, hogy meg is mutatja, hogyan készült. 

Válogatásunkhoz a karantanya Facebook csoport tagjait hívtuk segítségül, akik rengeteg sztorit és megvalósult jelmez fotóját osztották meg velünk, ezekből válogattunk ki néhány nagyon kreatív és nagyon leleményes jelmezt, hátha nálatok sem született még válasz február kérdésére: Te mi leszel farsangon?

“A kisfiam porszívómániás, így tavaly porszívó volt. – meséli AlexandraÉn készítettem a jelmezét home made. Igaz, varrni nem tudok, de mindent a gyerekért, hát ez is sikerült. Számomra fontos volt az is, hogy ne csak látványos, de kényelmes is legyen a jelmez, tudjon benne egész nap játszani, bolondozni.”

porszívó jelmez

Porszívó jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Ha doboz van, minden van. Egy jó kartondobozból készülhet bármilyen járgány mozdonytól a kombájnig, mint Zsuzsannáéknál, ahol az is kikötés volt, hogy sárga legyen. „1-2 nap küzdelem árán, de apával közösen végül összeraktuk a kombájnt egy halom felesleges dologból. Pelenkás dobozból, nápolyis vödörből, chipszes hengerből.” 

sárga kombájn jelmez

Sárga kombájn jelmez (Fotó: Magánarchívum)

A kreativitás azonban itt nem áll meg. Mint – számomra legalábbis – kiderült, a különféle automaták közkedvelt témák a gyerekek körében, többen is megosztották parkolóautomatás, ital- vagy ételautomatás jelmezek fotóit, melyek mellett a dobozból bármit kategória egy szuper ötlete volt a piros postaláda jelmez is, amit Alíz készített kislányának és a mosógép jelmez, ami Melinda kisfiának volt az álma.

Étel- és italautomata jelmez

Étel- és italautomata jelmez (Fotó: Magánarchívum)

postaláda jelmez

Postaláda jelmez (Fotó: Magánarchívum)

mosógép jelmez

Mosógép jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Ha azt gondolnád, a kislányok csak hercegnőknek és tündéreknek szeretnének öltözni, nagyot tévedsz. Eszter lánya egész konkrétan nőstény fekete rigó jemezre vágyott, amihez hófehér angyalszárnyakat festettek át, a csőr pedig partisapkából készült. 

nőstény fekete rigó jelmez

Nőstény fekete rigó jelmez (Fotó: Magánarchívum)

„A kislányom egy igazi sajtkukac, így adta magát, hogy milyen jelmezt készítsek neki az egyik ovis farsangra. Mivel nem vagyok varrónő, így nem volt egyszerű feladat valóra váltani a fejben megszületett tervet. Arról nem is beszélve, hogy a sajton a lyukat matematikai egyenlettel kellett kiszámítani, mert ferdén képzeltem el rajta, nem pedig vízszintesen. – meséli Krisztina – Napokig dolgoztam vele, de a kislányom annyira várta, hogy elkészüljön, és olyan boldogan bújt bele, hogy minden erőfeszítést megért. Azóta is emlegeti ezt a jelmezt. Ezt megelőzően és azóta is csak házi készítésű jelmezei voltak, és terveim szerint a jövőben is így lesz ez. Nem a megszokott hercegnős vonalon fogunk haladni.” 

sajtkukac jelmez

Sajtkukac jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Andrea lánya is vagány jelmezt kapott 2,5 évesen kéményseprőnek öltözött be. „Erősen meghatározta a választást, hogy abban az időben folyton Gryllus Vilmos Maszkabál albumát hallgattuk.”

Kéményseprő jelmez

Kéményseprő jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Nagy sikere volt Renáta lánya delfinidomár jelmezének, aminek szülői szemmel hatalmas előnye, hogy amennyire szokatlan választás, annyira egyszerű beszerezni a hozzávalókat. Andrea már nem volt ennyire egyszerű helyzetben, de az általa készített pattogatott kukorica jelmez parádésra sikerült, és még kedvesen csajos is lett.

Delfinidomár jelmez

Delfinidomár jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Popcorn jelmez

Popcorn jelmez (Fotó: Magánarchívum)

„Nagylányom inkább a csajos vonalat képviseli, ő medúza szeretett volna lenni.” – osztotta meg velünk Dóra a lenti fotót, és lám, egy esernyőből mi ki nem hozható! Ha nem medúza, hát vihar jelmez, mint Krisztináék esetén.

Medúza jelmez

Medúza jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Vihar jelmez

Vihar jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Judit kislányának jó ízlését innen is elismerve mutatjuk be, milyen egy kimaxolt menyasszonyi ruha. „Daalarna menyasszony szeretett volna lenni, és kinézett a márka katalógusából egy ruhát, ami alapján elkészítettük a jelmezét. A felsőrészt egy xs-es női topból alakítottam rá, a szoknya pedig több mint tíz méter tüll anyagból készült, amit csíkokra vágtam és egy gumiszalagra kötöttem. A virágcsokor papírzsebkendőből készült.”

Daalarna menyasszony jelmez

Daalarna menyasszony jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Hajóskapitánynak öltözni jó ötlet, de mi történik, ha a fiad egy egész óceánjárónak szeretnek öltözni? „Kisfiam óriási Titanic rajongó. Előző évben a karantén ideje alatt volt időm elkészíteni neki a Titanic jelmezt, aminek hihetetlenül örült. – mesélte ÉvaAz iskolának képeket kellett küldeni az itthon bemutatott jelmezekről, úgy értékelték őket. Díjat is kapott később a legkreatívabb jelmezért, amitől szintén nagyon boldog volt.”

Titanic jelmez

Titanic jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Akkor sincs a szülő egyszerűbb helyzetben, ha a gyerek fa akar lenni. „Nagy, lombos fa. Gombával a tövében, fészekkel, tojásokkal és madarakkal a lombjában. Nem volt egyszerű, de elkészítettük!” – mesélte Mariann. Persze adódhat úgy is, hogy légy szeretne lenni, mint Csilla fia, vagy egyik kedvenc étele, a bajai halászlé, mint Editéknél.

Lombos fa jelmez

Lombos fa jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Légy jelmez

Légy jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Bajai halászlé jelmez

Bajai halászlé jelmez (Fotó: Magánarchívum)

És arra nálatok már gondolt a gyerek, hogy Van Gogh önarcképe lenne farsangkor? Mónikáék ezt már kipipálhatják.

Van Gogh önarcképe jelmez

Van Gogh önarcképe jelmez (Fotó: Magánarchívum)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha farsang, akkor…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top