nlc.hu
Tuti Tippek

Lakástűz az adventi koszorútól

Így nem lesz lakástűz az adventi gyertyagyújtásból!

Átlagosan 75 percenként kigyullad egy otthon, az adventi időszakban még gyakoribb a tűzeset.

Vasárnap (november 28-án) gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Ám ha nem biztonságos koszorút veszünk, vagy esetleg rosszul készítjük el, vagy netán rossz helyre tesszük, könnyen leéghet a lakásunk.

advent

Ne a függöny közelébe tegyük az adventi koszorút! (Fotó: illusztráció, iStock)

Idén novemberben naponta 20 lakástűzhöz riasztották eddig a tűzoltókat. A lángok legtöbbször 1-2 négyzetméteren pusztítanak, de mindennap 3-4 otthon lakhatatlanná válik a tűz miatt, miközben ezek a tűzesetek könnyen megelőzhetőek lennének.

 

Annak érdekében, hogy megelőzzük a lakástüzet, ne feledkezzünk el az adventi koszorúnál a gyertyatüskéről (a gyertyák alatti kis fémalátét). Ezt a tűzálló alátétet körülbelül 50 forintért megvásárolhatjuk a virágüzletben. Ha nincs ilyen a gyertya alatta, inkább meg se gyújtsuk! – tanácsolja Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

advent

Sose hagyjuk magukra az égő gyertyákat! (Fotó: illusztráció, iStock)

Ha már biztonságos a koszorú, az sem mindegy, hogy hova tesszük. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag! A legjobb, ha csak akkor ég a koszorú gyertyája, amikor a szobában vagyunk. 

Ha még nincs adventi koszorúd, te is elkészítheted! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top