nlc.hu
Életmód

9 dolog, amit ne dobj a WC-be

9 dolog, amit semmiképp se dobj a vécébe!

Hoztunk egy tiltólistát: ezeket a dolgokat jobb, ha nem dobod be a WC-be. Legalábbis, ha jót akarsz magadnak!

A következő dolgokat fontos, hogy megjegyezd, és soha, de soha ne dobd a WC-be.

Törlőkendők

Még akkor se dobjuk be a WC-be, ha az van ráírva, hogy lehúzható.

„Ez nagy pusztítást végez a csatornarendszerben. A törlőkendők sok eltömődést okoznak, és ez ahhoz vezet, hogy a szennyvíz visszafolyik az emberek házaiba” – mondja Pam Elardo, a New York-i Környezetvédelmi Minisztérium Szennyvízkezelési Hivatalának helyettes biztosa.

Haj

„Nem kívánatos – mondja Elardo. – Megköti a zsírt és a törlőkendők is fennakadnak rajta, ami aztán duguláshoz vezet. Mi olyan nehéz abban, hogy ezeket a dolgokat a szemétbe dobjuk?” – teszi fel a kérdést a szakember.  

Tamponok

„Technikailag belőled jön ki, de nem biológiai termék” – mondja Elardo, azaz semmi keresnivalója a WC-ben.

Macskaalom

„Ne húzzuk le, még akkor se, ha lehúzható” – mondja a szakember, hiszen egy 28 lehúzható termékre irányuló vizsgálat rámutatott, hogy a vécépapír az egyetlen, ami lebomlik a csatornában.

Leves- és ételmaradék

Nagyon sok ételmaradék a WC-ben landol, ezzel azonban megnehezítjük a szennyvíztisztító telep dolgozóinak munkáját.

Ezeket ne dobd a WC-be

(Fotó: Getty Images)

Pelenka

A pelenka műanyagot tartalmaz, ami miatt nem való a WC-be, inkább a kukába.

Fogselyem

Pam Elardo nagyon nyersen fogalmazva azt vallja, hogy ami nem belőlünk jön ki, az (néhány kivételtől eltekintve) nem tartozik a vécébe. Ilyen a fogselyem is! Szóval, ha egy mód van rá, ne dobjuk a fogselymet a WC-be.

Kontaktlencse

Bár nagyon pici, de ha folyamatosan a WC-ben landol az elhasznált kontaktlencse, akkor okozhat problémát, hiszen műanyagot tartalmaz.

Étolaj és egyéb zsiradékok

Az olajok és zsírok megtapadhatnak, lerakódhatnak a lefolyó csövében, és végül eltömíthetik a rendszert. Ahogy lehűl a zsiradék, megkeményedik, és máris problémát okoz. Így nem érdemes se a lefolyóba, sem pedig a WC-be önteni azt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top