nlc.hu
Otthon

Ezeket a dolgokat soha ne öntsd a lefolyóba!

5 dolog, amit soha ne önts a lefolyóba!

Legalábbis, ha nem akarod, hogy elduguljon a lefolyó.

Hamar megvan a baj: ha nem figyelsz, és olyan dolgot öntesz a lefolyóba, dobsz bele a wc-be, akkor annak hamar dugulás lehet a vége, amit aztán sok esetben nem két fillér helyrehozni.

Mit NE önts a lefolyóba?

Étolaj és egyéb zsiradékok

A lefolyóba kerülő olajok és zsírok megtapadhatnak, lerakódhatnak a lefolyó csövében, és végül eltömíthetik a rendszert. Ahogy lehűl a zsiradék, megkeményedik, és máris problémát okoz. Jobb, ha előbb letörlöd egy papírtörlővel a zsíros, olajos edényt, és úgy mosod el, öblíted el, így elkerülhető a baj.

Kávézacc

Ne tévesszen meg a finoman őrölt kávé, hiszen a kávézacc könnyen összetömörödhet a csövekben, ami egyéb zsiradékokkal, olajjal keveredve dugulást eredményezhet. Szóval ha a kotyogós kávé híve vagy, akkor a kávézaccot inkább dobd a szemetesbe, mint a lefolyóba.

Ne öntsd a lefolyóba

Fotó: Getty Images

Föld

Nem túl nagy ötlet a konyhában, a mosogató felett átültetni a növényeket, hiszen óvatlanul is kerülhet föld a lefolyóba, ami – ahogy a kávézacc – szintén könnyedén eltömítheti a rendszert. A legtöbb virágföld pedig komposztot is tartalmazhat, ami vonzza a bogarakat. A virágültetést legjobb a szabadban, udvaron, teraszon elintézni.

Haj

Óhatatlanul kerülhetnek a lefolyóba hajszálak a zuhanyozás során, ami aztán beakadhat a csövekbe, felfogja a sampont, tusfürdőt, és máris megvan a baj. Te pedig csak azt veszed észre, hogy egy nagy tócsában állsz zuhanyozás közben. Mit tehetsz? Vannak már speciális lefolyóvédők, amik az ilyen esetek elkerüléséhez tökéletesek.

Törlőkendők és vatta

A használt törlőkendőket, papírtörlőket és vattakorongokat NEM szabad a wc-be dobni, ennek ellenére sokan mégis így tesznek. Nem, ezek nem úgy viselkednek, mint a WC-papír, sőt, ellenkezőleg: nagy nedvszívó képességüknek köszönhetően a lefolyóban megduzzadnak és dugulást eredményeznek. Szóval az arclemosó kendőket, babapopsitörlőket és vattákat, vattakorongokat inkább a szemetesbe dobjuk, a wc-ben ugyanis nem fognak lebomlani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top