Otthon

Budapestet is betámadhatja egy giga zsírszörny

Itthon is minden a csatornahálózatba kerül, ami a csövön lefér.

„Budapesten sem jobbak a csatornahasználati szokások, mint Londonban” – mondta el az InfoRádiónak Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője annak kapcsán, hogy nemrég a brit fővárosban egy 130 tonnás, 250 méter hosszú, zsírból, vécépapírból, nedves törlőkendőkből és más csatornahulladékból álló zsírszörny tömítette el a csatornahálózatot, szennyvízáradással fenyegetve a környéket.  

A londoni zsírszörny egy darabja (Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP)

„Mindent, ami a csövön lefér” – tette hozzá a szóvivő arra a kérdésre, hogy mi mindent szoktak találni a csatornákban. Sokszor olyasmit is kiöntenek a lefolyón, amit tilos, például festékeket, vegyszereket, de mobitelefonokat is gyakran találnak az FCSM munkatársai.  Nyílt napokon be is szokták mutatni, mi minden kerül a csatornarendszerbe. A hatezer kilométer hosszúságú fővárosi szennyvízhálózatot folyamatosan tisztítják, nemcsak akkor, ha dugulást tapasztalnak. 

A legnagyobb gondot Budapesten is az ételmaradékok jelentik, az elhasznált étolaj, zsiradék a hálózatba kerülve azonnal megdermed, és rákövül a csatorna falára. Ezzel szűkíti a cső átmérőjét, és ezen a lerakódáson további szennyeződések tudnak megtapadni, így végül a londonihoz hasonló dugót okoz.

„Az ételmaradékoktól sem ezen az úton tanácsos megszabadulni, mert nemcsak dugulást okoznak, hanem táplálékul szolgálnak a csatornában élősködő patkányoknak, csótányoknak is” – figyelmeztetett a szóvivő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top