Valószínűleg senki sem harapna bele egy almába, vagy tenne a szájába néhány szőlőszemet anélkül, hogy előtte ne mosná meg. De mi a helyzet a banánnal és az avokádóval, azaz a vastagabb héjú gyümölcsökkel, amelyeket evés előtt meghámozunk? Élelmiszer-biztonsági szakértők szerint ezeket a gyümölcsöket is ajánlott megmosni.
„A héjas gyümölcsöket is meg kell mosni, még akkor is, ha eldobjuk a héját – mondta Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszerinformációs Tanács élelmiszer-technológiai kommunikációs igazgatója a HuffPostnak. – Ez egy bevált gyakorlat a biztonságos élelmiszerkezelésben, ugyanis az eljárás minimálisra csökkenti a héjon lévő szennyeződések vagy mikrobák átjutását a fogyasztani tervezett gyümölcs belsejébe.”
„A banánhéj, az avokádó héja és más, vastag héjú gyümölcsök ugyanolyan érzékenyek a baktériumok elszaporodására, mint a lágyabb, finomabb héjú gyümölcsök és zöldségek” – mondta Trevor Craig élelmiszerbiztonsági szakértő.
Igaz, a vastagabb héj megnehezíti a baktériumok és egyéb szennyeződések bejutását a gyümölcshúsba, de amikor átvágunk egy avokádót vagy banánt, a kés bármit rányomhat a vastag külső bőrről az ehető húsra, keresztszennyezve azt. A termék mosása csökkenti ennek a valószínűségét. „Ez természetesen nem teszi sterillé az ételt, de a mosás eltávolíthatja a koszszemcséket, a kártevőket, a peszticideket vagy a gyomirtó szereket, illetve a viaszos bevonatot” – mondta a szakértő.
Mi a legjobb módja a gyümölcs mosásának?
Sims szerint csak tiszta csapvízre van szükség, nem kell speciális mosószert, szappant használni.
A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ arra is figyelmeztet, hogy ne használjunk fehérítőt vagy fertőtlenítőszert a gyümölcsök és zöldségek megtisztításához. „Ha nagyon ragaszkodunk hozzá, használhatunk egy rész ecet és négy rész tiszta vizes oldatot az gyümölcs lepermetezéséhez – mondta Craig. – Ez segít elpusztítani a baktériumokat és az esetleges veszélyes vegyszereket.”