nlc.hu
Életmód

Az arcborotválás előnyei és veszélyei

Borotválkozó nők: divat az arcborotválás, de mennyire jó ötlet ez?

A nők egy ideje már rászoktak a borotválkozásra, de nemcsak a lábukat vagy a hónaljukat, hanem az egész arcukat is leborotválják.

Igyekszünk nem boomerkedni a kérdésen, hogy vajon miért kezdték el a tizenévesek és fiatal felnőtt nők borotválni az arcukat, ezért objektívan megvizsgáltuk, mi áll a borotválkozós TikTok-trend mögött, és milyen következményei lehetnek egészségügyi szempontból, ha nőként elkezdjük rendszeresen borotválni az arcunkról a pihéket.

A nők borotvája

A #dermaplaning, vagyis az arcborotválás már több mint 4,9 milliárdos nézettséget gyűjtött össze a TikTokon – ez nagy teljesítmény egy olyan platformon, amely tele van bőrápolási trendekkel. Több ezer oktatóvideó, tipp, vicc és ellenvélemény található a borotválkozó nőkről.

„A dermaplaning egy kézi hámlasztási folyamat, amely során egy éles pengét használnak a bőrhöz – mondta el az Insidernek dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász-professzor. – Egyszerre távolítja el az elhalt bőrsejteket és a szőrszálakat is”. A penge levágja az apró szőrszálakat az arcról és az állkapocsvonalról, miközben finoman lekaparja a bőr felszínét is.

A bőrgyógyász szerint ennek a borotválkozásnak több előnye is lehet, többek között ragyogó arcbőrt eredményezhet – de nem teljesen kockázatmentes, főleg, ha túl gyakran és sérült, aknés bőrön műveled. Az előnyök közé tartozik, hogy a sminktermékek, alapozók szebben felvihetők a borotvált arcbőrre, és tartósabban is tartják magukat a nap folyamán az eredeti ragyogó állapotukban. Az pedig még ráadás, hogy állítólag hosszú távon a rendszeres dermaplaningnek öregedésgátló hatása van, és a mikroneedlinghez (mikrotűs kezelés) hasonlóan működik.

„A borotválás során a bőrt érő alacsony fokú trauma kiválthatja a sebgyógyulási reakciót a kollagén stimulálása érdekében, ez pedig lassíthatja a ráncok megjelenését” – mondta Zeichner. A bőrgyógyász szerint ez a gondolatmenet a férfiak borotválkozásának megfigyeléséből ered. A dermaplaning hívői azt állítják, hogy a férfiak bőre nem ráncosodik annyira, mint a nőké, mert sok férfi rendszeresen borotválja az arcát, így fokozva a bőr kollagéntermelését – bár ez csak egy hipotézis, és tudományos vizsgálatokkal nem támasztották alá.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Kockázatok és mellékhatások

A dermaplaning vonzerejéhez tartozik, hogy megdönti azt az archaikus szépségápolási tanácsot, amit a nők gyakran hallanak, hogy soha ne borotválják az arcukat, mivel a szőrzet megvastagszik és erősebben nő vissza. Vagyis ha borotválkozunk, akkor előbb-utóbb tényleg szakállasok leszünk, ez azonban nem igaz Zeichner szerint, mert ha megfelelően végzik, ez az eljárás biztonságos és hatékony.

Ám a túlzásba vitt borotválkozás bőrirritációhoz és gyulladáshoz vezethet

– mondta Zeichner, aki azt javasolja, hogy csak hetente egyszer végezzünk dermaplaninget. A szakember szerint lehet egyszerű borotvát is használni vagy kifejezetten erre a célra kifejlesztett pengével borotválkozni, ám minden esetben nagyon kell figyelni arra, hogy nehogy megvágjuk a bőrt borotválkozás közben. De persze az lenne a legjobb, ha mindenki kozmetikussal végeztetné el ezt a feladatot, bár nem biztos, hogy minden kozmetikus fel van készülve a legújabb TikTok-trendekre.

@dr.farzan Shaving your face can spread acne bacteria and causes break out. It can also cause rashes and irritation which can leave scars. #shavingface #dermaplaning #shaving #acne #acneprone #acneskin ♬ LOOK AT ME - sanika • skywvker

A kockázatokról sem szabad elfeledkezni, a bőrgyógyász arra figyelmeztet, hogy az alábbi bőrbetegségekben szenvedők inkább ne próbálkozzanak arcborotválással anélkül, hogy konzultálnának egy szakorvossal:

  • ekcéma,
  • pikkelysömör,
  • kiütések/gyulladás,
  • rosacea,
  • pattanások,
  • bőrrák.

Bár az arcunkon a pihék matt megjelenést kölcsönözhetnek a bőrnek, és még az elhalt hámsejteket is megtartják, ám bizonyos bőrtípusú emberek számára szükségesek. Ezek a pihés szőrszálak például segítenek a zsíros bőrnek azzal, hogy távol tartják a termelődő olajat a bőrtől, ahol így kevésbé valószínű, hogy eltömíti a pórusokat. És arra is felhívja a bőrgyógyász a figyelmet, hogy sokan számolnak be pattanásokról a dermaplaning elkezdése után akkor is, ha korábban nem volt aknés a bőrük – ebben az esetben is abba kell hagyni az arc borotválását.

Források: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top