nlc.hu
Életmód

Ezen a napon születik a legtöbb ember

Ezen a napon születik a legtöbb ember

A statisztikák alapján van egy bizonyos nap az évben, amikor meglehetősen sokan ünneplik a születésnapjukat. Talán te is közéjük tartozol…
Jóbarátok szülinap

Mindig nosztalgiázva gondolok arra, hogy Jennifer Anistonnal egy napon születtem, mert amúgy is nagyon szeretem őt, de emiatt úgy érzem, jobban kapcsolódok hozzá, mint a többi rajongója. (Nyilván nem, de azért jó érzés ebbe a hitbe ringatni magam. Olyan különlegesnek érzem magam tőle.) Egyébként nem ő az egyetlen híresség, akivel egy napon – egészen pontosan február 11-én – születtem, Leslie Nielsen, Burt Reynolds, Taylor Lautner, sőt, még Thomas Edison is ezen a napon jött világra.

Kicsi a világ, gondolhatnánk, de korántsem erről van szó. A születésnapi paradoxon szerint egy 23 emberből álló véletlenszerű csoportban körülbelül 50 százalék az esélye, hogy két ember közös születésnapot ünnepel. Ha legalább 58 embert veszünk ugyanezen elv mentén számításba, ennek az aránya 99 százalékra ugrik. A dolog érdekessége abból adódik, hogy az intuíciónkra hallgatva azt mondanánk, hogy a közös szülinapnak sokkal kisebb az esélye, a legtöbb ember ugyanis a paradoxon szerint 50 százaléknál is alacsonyabbra becsüli ennek valószínűségét. A pontos matematikai számításokba nem mennénk bele – ha érdekel, keress rá –, viszont, ha már beleástam magam a témába, kíváncsivá tett, hogy melyik az a nap az évben, amelyiken átlagosan a legtöbben születtek. Az eredmény nem lesz nagyon meglepő.

Karácsonyi szerelemgyerekek

A leggyakoribb születésnap szeptember 9-e. A második és harmadik helyen szeptember 19-e és 12-e áll. Ha a top10-es összesítést nézzük, a lista akkor sem lesz túlzottan izgalmas, hiszen egyetlen kivételtől eltekintve – ami a július 7-e – kizárólag szeptember 9-20 közötti dátumok szerepelnek benne. Hogy mi ennek az oka? Leginkább az ünnepek.

Mivel az emelkedett hangulatban a romantikának is nagy szerep jut – nem beszélve arról, hogy egyébként az eljegyzések száma is decemberben a legmagasabb egy amerikai felmérés szerint –, ezért sok esetben ebben az időszakban történik a fogantatás. És még matematikusnak sem kell lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, az utolsó menstruációtól számítva a 40. hét pontosan szeptember közepére esik.

Meglehetősen sok híresség is szeptember 9-én ünnepli a születésnapját: Adam Sandler, Hugh Grant, Michelle Williams vagy éppen Michael Bublé. De 20-ig bezárólag is érdekesen alakul a lista, a teljesség igénye nélkül: Colin Firth (szeptember 10.), Taraji P. Henson (szeptember 11.), Harry herceg (szeptember 15.), Alexis Bledel (szeptember 16.), Jada Pinkett Smith (szeptember 18.), Jason Sudeikis (szeptember 18.) és Jimmy Fallon (szeptember 19.) is ezekben a napokban fújja el a gyertyákat a születésnapi tortáján.

Mostoha ünnepnapok

A téma megköveteli, hogy a legkevesebb születésnappal bíró napról se feledkezzünk meg. Hivatalosan ez a február 29-e, hiszen négyévente kerül csak sor rá, ám ha a 365 napos évet tekintünk, akkor karácsony napján, december 25-én jön a legkevesebb gyerek a világra. Ennek oka valószínűleg az, hogy az orvosok is igyekeznek a szüléseket még karácsony előttre, vagy ha megoldható, akkor az ünnepek utánra időzíteni. Ami azt is megmagyarázza, miért a szenteste és a január 1-je közötti időszak a legkevésbé forgalmas születések szempontjából. Azért persze akadnak ebben a mezőnyben is hírességek, Justin Trudeau, Humphrey Bogart és Annie Lennox szintén december 25-én ünnepelnek. Jared Leto (december 26.), John Legend (december 28.) és Jude Law (december 29.) pedig a két ünnep között jöttek a világra.

Ami pedig február 29-ét illeti, néhányan itt is labdába rúghatnak: Kovács Katalin kajakozó és Ja Rule is ezen a napon látta meg a világot.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top