A rebarbara rózsaszín, húsos szárának intenzív fanyar íze van, ami nagyon megosztó. Van, aki nagyon szereti, és van, aki nem tudja megenni. A növényt leggyakrabban édes ételekhez használják, de jól működik sós ételekben, pékárukban. A növénynek csak a szára ehető: a levelek nagyon magas oxálsavat tartalmaznak, amelyek mérgezőek.
Miért együnk rebarbarát?
- Segít a csontok egészségének megőrzésében és csökkenti a csontritkulás kockázatát
- Elősegíti a sebgyógyulást
- Segíti az emésztést
- Vérnyomáscsökkentő
- Gyulladáscsökkentő
- A 2-es típusú cukorbetegség kockázatát csökkenti
- Antibakteriális hatású
Hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez, és csökkentheti a csontritkulás kockázatát
A rebarbara igazi K-vitamin-forrás, amely kulcsfontosságú tápanyag az egészséges csontokhoz. A K-vitamin aktiválja az oszteokalcin nevű fehérjét, amely serkenti a csontokban a kalcium lerakódását.
Segíthet a sebgyógyulásban
A K-vitamin nélkülözhetetlen a véralvadáshoz szükséges fehérjék előállításához, lehetővé téve a sebek gyógyulását.
Segíti az emésztést
A rebarbara szennozidoknak nevezett vegyületcsoportot tartalmaz, amelyek természetes hashajtóként hathatnak, segítve a székrekedés megelőzését. Hasznos élelmirost-forrás is, amely segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét.
Segíthet csökkenteni a vérnyomást
A rebarbara káliumforrás, amely segít ellensúlyozni a túl sok sófogyasztás káros hatásait. A European Heart Journalban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb káliumot fogyasztó nőknél 13 százalékkal kisebb volt a szívroham vagy a szélütés valószínűsége.
Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát
Az antocianinoknak nevezett fitokemikáliák egy csoportja, amelyek a rebarbara jellegzetes rózsaszínes-vörös színét adják, a vélekedések szerint segít semlegesíteni a szabad gyököket – ami viszont segíthet bizonyos ráktípusok elleni védekezésben. Az élénkvörös héjú fajták magasabb antocianinszintet biztosítanak.
Segíthet csökkenteni a gyulladást
Az antocianinokról kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő hatással bírnak a szervezetben. A krónikus gyulladást számos betegséggel, köztük szívbetegséggel, Alzheimer-kórral és ízületi gyulladással hozták összefüggésbe.
Segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát
Egy adag (140 g) párolt rebarbara biztosítja az ajánlott napi mangán ásványianyag-mennyiség 20 százalékát, amelyről kimutatták, hogy javítja a glükóztoleranciát.
A Diabetes Care folyóiratban megjelent tanulmány szerint a posztmenopauzás nőknél a nagyobb mangánbevitel a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával jár együtt.