nlc.hu
Életmód

A rebarbara felveszi a harcot a rákkal

A zöldség, ami felveszi a harcot a rákkal

A rebarbara sokak számára rejtély, de Fiona Hunter táplálkozási tanácsadó rávilágít a zöldség pozitív tulajdonságaira, és meg is győz minket, miért tegyünk vele egy próbát…

A rebarbara rózsaszín, húsos szárának intenzív fanyar íze van, ami nagyon megosztó. Van, aki nagyon szereti, és van, aki nem tudja megenni. A növényt leggyakrabban édes ételekhez használják, de jól működik sós ételekben, pékárukban.  A növénynek csak a szára ehető: a levelek nagyon magas oxálsavat tartalmaznak, amelyek mérgezőek.

Miért együnk rebarbarát?

  • Segít a csontok egészségének megőrzésében és csökkenti a csontritkulás kockázatát
  • Elősegíti a sebgyógyulást
  • Segíti az emésztést
  • Vérnyomáscsökkentő
  • Gyulladáscsökkentő
  • A 2-es típusú cukorbetegség kockázatát csökkenti
  • Antibakteriális hatású
Rebarbara pozitív hatása

Fotó: Getty Images

Hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez, és csökkentheti a csontritkulás kockázatát

A rebarbara igazi K-vitamin-forrás, amely kulcsfontosságú tápanyag az egészséges csontokhoz. A K-vitamin aktiválja az oszteokalcin nevű fehérjét, amely serkenti a csontokban a kalcium lerakódását.

Segíthet a sebgyógyulásban

A K-vitamin nélkülözhetetlen a véralvadáshoz szükséges fehérjék előállításához, lehetővé téve a sebek gyógyulását.

Segíti az emésztést

A rebarbara szennozidoknak nevezett vegyületcsoportot tartalmaz, amelyek természetes hashajtóként hathatnak, segítve a székrekedés megelőzését. Hasznos élelmirost-forrás is, amely segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét.

Segíthet csökkenteni a vérnyomást

A rebarbara káliumforrás, amely segít ellensúlyozni a túl sok sófogyasztás káros hatásait. A European Heart Journalban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb káliumot fogyasztó nőknél 13 százalékkal kisebb volt a szívroham vagy a szélütés valószínűsége.

Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát

Az antocianinoknak nevezett fitokemikáliák egy csoportja, amelyek a rebarbara jellegzetes rózsaszínes-vörös színét adják, a vélekedések szerint segít semlegesíteni a szabad gyököket – ami viszont segíthet bizonyos ráktípusok elleni védekezésben. Az élénkvörös héjú fajták magasabb antocianinszintet biztosítanak.

Segíthet csökkenteni a gyulladást

Az antocianinokról kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő hatással bírnak a szervezetben. A krónikus gyulladást számos betegséggel, köztük szívbetegséggel, Alzheimer-kórral és ízületi gyulladással hozták összefüggésbe.

Segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

Egy adag (140 g) párolt rebarbara biztosítja az ajánlott napi mangán ásványianyag-mennyiség 20 százalékát, amelyről kimutatták, hogy javítja a glükóztoleranciát.

A Diabetes Care folyóiratban megjelent tanulmány szerint a posztmenopauzás nőknél a nagyobb mangánbevitel a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával jár együtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top