nlc.hu
Életmód

A rendőrség tippeket adott, hogy ne verjenek át a romantikus csalók

Bárki lehet romantikus csalók áldozata, így védekezz!

Sok pénzt veszíthet az, aki nem fog gyanút időben.

Ugye senkinek nem kell bemutatni a Tinder-csalót. Persze nem biztos, hogy mindenki tanult a történetből, és Valentin-nap vagy Bálint-nap alkalmából a rendőrség közzé is tett egy fontos tájékoztatót arról, hogyan lehet kiküszöbölni azt, hogy az érzelmeinkre hatva komoly összegeket csaljanak ki tőlünk az online térben. 

Mint írják, aki internetet használ, nagy valószínűséggel találkozott már olyan üzenetekkel, ahol romantikus hangvételű, ismerkedést kezdeményező üzenetet küldenek egy felhasználónak, és jelenleg csak a Budapesti Rendőr-főkapitányságon 36 olyan nyomozás van folyamatban, ahol az elkövetők szerelmet színlelve pénzt csaltak ki a sértettektől. 

A legtöbb esetben ezeket nyilvános fórumokon, vagy a kommentszekciókban látjuk, de társkereső oldalakon is gyakran előfordulnak a magyartalan, fordítóprogrammal generált üzenetek. Természetesen, ha valaki fordítóprogramot használ az ismerkedéshez, nem jelent azonnal veszélyt, de érdemes odafigyelni, hogy a beszélgetőpartnerünknek mi lehet a valódi szándéka.

A tapasztalatok szerint csalók az ismerkedés során jellemzően csak írásban kommunikálnak, a telefont nem veszik fel, a találkozásokat kerülik. Az elkövetők, amikor úgy érzik, hogy az áldozat már érzelmileg kellően kötődik hozzájuk, pénzt kérnek azzal az indokkal, hogy elutazhassanak a sértetthez, bajba kerültek, talpra álljanak, és a jövőjüket már együtt tervezhessék a sértettel.

A folyamat sokszor hónapokig, de akár évekig is tart és mire az áldozat rájön, hogy átverték, a megaláztatás, és a szégyenérzet miatt gyakran nem fordulnak a hatóságokhoz.

Egy nő kanapén fekve beszélget valakivel

Fotó: Pexels

A közlemény szerint amennyiben bizonytalanok vagyunk a választott, de még sosem látott partnerünket illetően, akár egy baráttal, akár egy családtaggal osszuk meg a velünk történteket, hiszen ők objektíven, jobban kiszúrhatják a gyanús jeleket. 

A rendőrség szerint gyanúra ad okot, ha:

  • a profilt nem régen regisztrálták, nincsenek ismerősei, fényképei, vagy a fényképek csak a nagyon közelmúltból származnak
  • a férfi, vagy nő, hiszen nem tudhatjuk, hogy ki van a profil mögött, kerüli a telefonbeszélgetést, a videóhívást, vagy ha bele is megy ilyen szituációba, akkor így alakítja a feltételeket, hogy az arca ne legyen látható (sötét, rossz fényviszonyok)
  • kerüli a személyes találkozást, annak halogatására mindig valamilyen anyagi gondra, vagy élethelyzetre hivatkozik
  • pénzt kér kölcsön különböző problémáinak megoldására, vagy arra, hogy elutazhasson hozzánk

Azoknak, akik sajnos bedőltek a csalóknak, azt tanácsolják, hogy azt ne szégyelljék, és tegyenek feljelentést a csalók ellen, hiszen az elkövetők nem válogatnak és akár több száz profilt létrehozva írják az újabb és újabb üzeneteiket a leendő áldozataiknak.    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top