nlc.hu
Életmód

Itt van rengeteg baktérium a lakásban

Ijesztő, a lakásban hol leselkedik ránk rengeteg baktérium

Nagyon nem örülünk annak, ami kiderült. De legalább jobb végre tudni róla és megpróbálni tenni ellene.

Egy nagytakarítás során mindannyian sok energiát és időt töltünk azzal, hogy fertőtlenítsük a WC környékét vagy a konyhapultot. Teljesen természetes, hogy ezekre gondolunk legnagyobb baktériumforrásként. És nyilván nem is tévedünk vele. Vannak azonban olyan területei a lakásnak, amikről nem is gondolnánk, hogy veszélyesek. Pedig sajnos azok.

Zuhanyfej és zuhanyfüggöny

A nedves környezet és a magas páratartalom tökéletes élőhely a baktériumok és a penész számára. Különösen problémás a helyzet akkor, ha a wc és a fürdő ugyanabban a helyiségben van. A legjobb megoldás erre az, ha ügyelünk a fürdő szellőztetésére, a zuhanyfejet és a -függönyt pedig rendszeresen és gyakran tisztítjuk.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Házi kedvencek tálkái

A nyál és az etető- és itatótálakban lévő ételmaradék keveredése sajnos kész baktériumtanya. Fokozottan igaz ez akkor, ha kedvencünk a lakásból kijár, hiszen miután hazaérve belelefetyel a számára kihelyezett vízbe, máris új baktériumokkal gazdagítja a már meglévő és szaporodó kis klánt. Érdemes naponta elmosni vagy cserélni ezeket a tálkákat.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Párnák és matracok a hálószobában

Hátborzongató belegondolni, hogy amikor fürdés után, megtisztulva egy fárasztó nap végén befekszünk az ágyba, sajnos temérdek baktérium közé hajtjuk le a fejünket. A matracok és párnák ideális környezetet biztosítanak a baktériumok, atkák és penész számára, mivel az emberi test által éjszakánként rájuk kerülő izzadság, hámsejtek és testnedvek kiválóan táplálják őket.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A párnákat ezért érdemes negyedévente mosni kímélő programmal, dupla öblítéssel. A matracokat pedig ideális esetben félévente porszívózzuk át, majd használjunk rá speciálisan matracokhoz használatos tisztítót, esetleg szódabikarbónát. Ezekkel az óvintézkedésekkel csökkenteni tudjuk az allergiás reakciók, a légúti fertőzések, az asztma, a bőrirritáció esélyét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top