nlc.hu
Életmód

Klórhexidin-glukonát tartalmú szájvíz hatása a 2. típusú diabéteszre

Elképesztő hatása van a szájvíznek a cukorbetegségre

Az antibakteriális szájvíz rendszeres használata a csökkenti vércukorszintet.

A Nature című tudományos magazin egy új kutatásról ad hírt, ami szerint az antibakteriális szájvíz a csökkenti vércukorszintet. Az ínysorvadás és a kettes típusú cukorbetegség kapcsolata ismert.

Japán kutatók most azt vizsgálták,

hogy a kórokozó baktériumok számának csökkentése javítja-e a cukorbetegség kezelését? Kiderült, hogy a klórhexidin-glukonát nevű, antibakteriális anyagot tartalmazó szájvíz fél éven keresztül történő, napi használata főleg fiatalabbak esetében jelentősen csökkentette a hosszabb távon emelkedett vércukorszintet mutató HbA1c (glikált hemoglobin) vérszintjét, azaz

Elképesztő hatása van a szájvíznek a cukorbetegségre

javult a glikémiás kontroll, a sima vizes gargarizálást végzőkéhez képest.

A megnövekedett vércukorszint nagyobb fertőzésveszélyt generál, mivel a több cukor segíti a káros mikroorganizmusok szaporodását. Ez esetben ráadásul nemcsak a vér, de a nyál cukortartalma is megnő. Ez pedig egyenes út a fogszuvasodáshoz, illetve más fog- és fogágy betegségek kialakulásához. A

vércukorszint növekedése esetén a sebgyógyulás szintén lelassul.

A nyáltermelés lelassulása miatt kialakuló szájszárazság oka a fokozottabb folyadékvesztés mellett a dehidratáció, illetve a diabétesz miatt fellépő veseelégtelenség is lehet. A szájszárazság szintén növeli a fertőzésveszélyt, mivel a nyál feladata lenne semlegesíteni a savakat, illetve tisztán tartani a szájüreget is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top