nlc.hu
Életmód

Vigyázzunk a háztartási csodaszerek együttes alkalmazásával!

Mérgező párosok a háztartásban: milyen anyagokat tilos vegyíteni takarításkor?

Milliós nézettségei vannak a neten a fillérekből kihozható házi tisztítószeres videóknak. Bár rengeteg hasznos tudás szabadul fel a közösségi médiában terjedő információknak köszönhetően, érdemes jól megjegyezni, hogy mi az, amit tilos vegyíteni.

Soha nem felejtem el, életem első ecetkóstolóján azzal nyitott az előadó, hogy a jól ismert zöld műanyagflakonos ecet sok mindenre jó a takarításban, de az étkezésben inkább hanyagoljuk. A kijelentés kétségtelenül sarkos. A valóban ízes, aromás, jó minőségű almaecet és borecet egyre drágább, így a klasszikus zöld műanyagflakonos ecet továbbra is a konyhai polcokon pihen, de egyre több háztartásban immár két szerepben: főzéshez és takarításhoz, mosáshoz egyaránt.

Nem csitul a „dédnagyanyáink háztartási fortélyainak” reneszánsza. Az újrafelfedezett jótanácsok két sztárja kétségtelenül az ecet és a szódabikarbóna, de gyakran felmerül csodaszerként a citromsav, a bórax és a marhaepe-szappan is. Nem véletlenül használjuk ezeket a háztartási cikkeket, de minden kattintásvadász cikknek és videónak azért kritikátlanul ne dőljünk be – akkor sem, ha a nagymamák jól bevált receptjeire hivatkoznak.

Mi minden esetben azt tanácsoljuk, hogy ha olvasunk-látunk egy jónak tűnő háztartási tippet, még mielőtt elkezdenénk két anyagot összekeverni a – gyakran ablaktalan, nehezen szellőző fürdőszobákban és mellékhelyiségekben – először egy gyors tényellenőrzéssel győződjünk meg róla, hogy az együtt használt anyagok nem lépnek-e mérgező kémiai reakcióba egymással.

Házi tisztítószerek

Házi tisztítószerek / Fotó: Helin Loik-Tomson, Getty Images

Megtévesztő felhabzás: ecet x szódabikarbóna

„Ecet és szódabikarbóna, a legyőzhetetlen páros!” – olvasható számos cikkben és szupertippben. Mást mond azonban a kémia. Míg ugyanis az ecet savas kémhatású, a szódabikarbóna lúgos, kettejük elegyítésével pedig sav-bázis reakciót kapunk. A bázis olyan kémiai részecske, amely proton felvételére; a sav pedig proton leadására képes. A két anyag tehát egész egyszerűen semlegesíti egymást. Ha a két anyag találkozik, látványosan felhabzik, sokan ezt vélik intenzív tisztítóhatásnak. Mint alább látni fogjuk, a két anyag elegye enyhén mérgező is, ha érintkezünk vele.

Szódabikarbóna és ecet a takarításban

Olcsón, de okosan / Fotó: Gonzalo Calle Asprilla, Getty Images

Mérgező párosok

Ecet + szódabikarbóna: a találkozásukkor nátrium-acetát és víz keletkezik, az előbbi bőr- és légzési irritációt okoz.

Ecet + hidrogén-peroxid: a keletkező ecetsav maró hatású, a légutakat és bőrfelszínt is felmarhatja.

Ecet + hipó: a keverékből klórgáz szabadul fel, ami köhögést, fulladást idéz elő, és égeti a bőrt.

Alkoholos fertőtlenítő + hipó: örökre érdemes megjegyezni, hogy kloroform gáz képződik a két anyagból, mérgezést, ájulást okoz.

Hipó + ammónia: klóramin gáz szabadul fel a klór és az ammónia találkozásából, ami nehézlégzést, mellkasi fájdalmakat okozhat.

Lefolyótisztító + sósav: a kettő együttes használata szigorúan tilos! A lúgos tisztítószerek és a sósav találkozásából klórgáz keletkezik. Az emberi szervezetre mérgező, ájulást is okozhat.

Kétféle lefolyótisztító: házi tippek ajánlják a többféle lefolyótisztító együttes használatát a fokozott hatás érdekében. Ez határozottan tilos. Jobb esetben csak maró hatást váltanak ki, extrém esetben a keveredésük akár robbanásos reakciót is kiválthat.

Házi tisztítószerek

Házi tisztítószerek / Fotó: Helin Loik-Tomson, Getty Images

Milyen szereket érdemes tartani a háztartásunkban?

Egyéni döntés kérdése, hogy vegyszermentes háztartásra törekszünk, vagy egyes jól bevált vegyszereket használunk takarításhoz, vízkőtelenítéshez, penészeltávolításhoz és mosáshoz. Más etikai szempontok is bejátszhatnak, a marhaepe-szappanra például sokan esküsznek a nagy márkák méregdrága folteltávolító-szereivel szemben, de a vegánok értelemszerűen kerülik a marhaepéből készült szer használatát. Az alábbi anyagok háztartási funkciójával érdemes tisztában lennünk!

Ecet: fertőtlenítő, zsíroldó, penészeltávolító, oldja a vízkövet és az ásványi lerakódásokat, mosáshoz természetes öblítőszer

Szódabikarbóna: szagtalanító, vízkőoldó, ideális előáztatásra, lefolyótisztító

Citromsav: fehérítőszer, rozsda-, vízkő-, folteltávolító

Bórax: folteltávolító, általános tisztító, rovarriasztó, szagtalanító, fertőtlenítő

Folttisztító só (nátrium-perkarbonát, perkarbi, foltsó, oxigénes fehérítő elegye): aktív oxigénes vegyület, ami fehérítő, folttisztító, penészeltávolító

Marhaepe-szappan: zsíroldó, folteltávolító

Hidrogén-peroxid: tisztító, fehérítő, folteltávolító, fertőtlenítő

100%-os illóolajok: a felhasznált növényi részektől függően frissítenek, fertőtlenítenek, antibakteriálisak, segítenek a penészeltávolításban

Forrás: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top