nlc.hu
Életmód

Ecet hatása az egészségre

Valóban jót tesz az egészségednek az ecet?

Mennyi igaz abból, hogy segít a méregtelenítésben és a fogyásban az ecet? Valóban bírnak pozitív egészségügyi hatással az ecetek?

Legtöbben, amikor az ecetre gondolunk, akkor a salátaöntetek, pácok összetevőjeként ugrik be az ecet, egy olyan alapkellék a konyhában, ami ízesíti az ételeket. Néhányan azonban az ecetet, különösen az almaecetet egészségügyi előnyei miatt is fogyasztják.

A múlt századokban vált igazán népszerűvé az ecet mint házi gyógymód, amelyet megittak vagy helyileg alkalmaztak sebek, cukorbetegség, emésztési zavarok és egyebek kezelésére.

„Az ecet abszolút nagyszerű eszköz a főzés során” – mondja Whitney Linsenmeyer, PhD, a St. Louis Egyetem táplálkozástudományi és dietetikai adjunktusa, valamint a Táplálkozási és Dietétikai Akadémia szóvivője, aki úgy gondolja, hogy az ecet számos jótékony hatása túl van értékelve.

Ecet egészségre gyakorolt hatása

Fotó: Getty Imagyes

Mi is az ecet?

A bevásárlóközpontok polcain széles a választék ecetből, a hagyományos fehér ecet mellett megtalálható az almaecet, a vörösborecet, a rizsecet és a malátaecet is. Az eceteket általában kétlépcsős folyamatban állítják elő, ahol az élelmiszercukrokat alkohollá, majd savvá alakítja. A balzsamecetet borecet, szőlő és karamellszínezék hozzáadásával állítják elő, addig a drágább darabokat fahordókban, közel 25 évig érlelt szőlőből készítik el.

Egészséges az ecet?

Az ecettel való főzés bizonyos szempontból mindenképp előnyös lehet: savtartalma miatt kihozza sok étel ízét, és akár a só is helyettesítő vele, ráadásul nulla kalóriát tartalmaz (kivéve a balzsamecet). Linsenmeyer tapasztalata szerint a laboratóriumi vizsgálatok nagy része arra jutott, míg az állatoknál nagyobb egészségügyi előnyei vannak az ecetfogyasztásnak, addig kevés bizonyíték van arra, hogy az emberek számára annyira előnyös lenne az ecet.

Méregtelenítés

Egy japán tanulmány arra jutott, hogy az önkénteseknek sikerült leadniuk egy kevés súlyt ecet segítségével, de elég gyorsan belefutottak a jojóeffektusba, azaz visszahíztak.

„A méregtelenítés divatos fogalom manapság. A testünk képes méregteleníteni önmagát, különösen a normális emésztés, valamint a máj- és veseműködés révén. Mi csak annyi tehetünk, hogy egészséges étrendünkön keresztül támogatjuk a szervezetünket” – mondta a szakember.

Gyomorégés és egyéb emésztési problémák

„Az ecet savas, amit sokszor úgy ajánlanak, hogy olyan anyagokat tartalmaz, amelyek az emésztőrendszer egészségéhez kapcsolódnak, például rostokat, pektint és bélbarát prebiotikumokat, de ezek közül egyik sincs benne” – hangsúlyozta Linsenmeyer.

Tehát a szakemberek szerint az, hogy az ecet jó lenne az emésztési problémákra, némileg paradox.

Csökkenti a vércukorszintet

Az ecet javíthatja az inzulinérzékenységet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, és bizonyos mértékig lassíthatja a szénhidrátok emésztését.

Egy 2015-ös tanulmányban 11 cukorbeteget vizsgáltak, akik 33 milliliter ecetet ittak, majd sonkás-sajtos szendvicset, narancslevet és gabonaszeletet fogyasztottak, ezután alacsonyabb volt a vércukor- és inzulinszintjük, mint azoknak, akik vizet ittak. Mi az általános szabály: mindaddig, amíg ételekhez használjuk, vagy vízzel, gyümölcslével, esetleg más folyadékkal keverjük, biztonsággal fogyaszthatjuk az ecetet. Önmagában nagyon nem ajánlott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top