nlc.hu
Életmód

Ecetfogyasztás hatásai

Ez történik a testeddel, ha rendszeresen fogyasztasz ecetet

Az ecet igazi jolly joker a háztartásban, hiszen nemcsak a főzéshez, de egyéb házi praktikákhoz is hatékonyan bevethető. Mennyire egészséges? Valóban felveszi a kesztyűt a cukorbetegség ellen?

Az ecet az évek során népszerű megoldó csodaszerré lépett elő a háztartásokban, mivel külsőleg és belsőleg is alkalmazható: állítólag megoldást jelenthet a sebekre, pattanásokra, sőt akár az emésztési zavarokra vagy a cukorbetegségre is. A Consumer Reports szerint ebből annyi biztosan igaz, hogy az ecet jót tehet az egészségünknek, de nem árt tisztában lenni azzal mire használható és mire nem.

Mennyire egészséges?

Az ecettel való főzés bizonyos szempontból mindenképp előnyös lehet: savtartalma miatt kihozza sok étel ízét, és akár a só is helyettesítő vele, ráadásul fogyókúrázóknak jó hír, hogy nulla kalóriát tartalmaz – kivéve a balzsamecetet, melynek egy teáskanálnyi mennyiségében 5–27 kalória található.

Ecet hatása a testünkre

Fotó: Getty Images/Eskay Lim / EyeEm

Cukorbetegség és az ecet?!

Az ecet javíthat az inzulinérzékenységen a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél, illetve bizonyos mértékig lelassíthatja a szénhidrátok emésztését. Egy későbbi, a European Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tudományos áttekintés viszont úgy találta, hogy az almaecet egészségügyi előnyei, beleértve a vércukorszintre gyakorolt hatását, megfelelő színvonalú kutatások hiányában nem támaszthatók alá.

Elhízás ellen hatékony

Újabb vizsgálatok során kiderült, hogy az étkezéssel fogyasztott ecet (1-2 teáskanál alma- vagy borecet) által az evést követő telítettségérzet a kétszeresére nő, ezáltal csökken az ételek utáni sóvárgási vágy, így a következő 2-4 órában alacsonyabb energiabevitel jellemző, ami hozzásegít a fogyáshoz. A jóllakottság érzésének növelésében a legtöbb természetes ecetfajtában megtalálható ecetsav játszhat szerepet, amely lassítja a gyomorürülést, így késleltetve a szénhidrátok felszívódását, ezáltal pedig a vércukorszint is kevésbé emelkedik étkezést követően.

Gyomorégés és az ecet?

„Az elképzelés, miszerint az ecet hasznos lenne a savas reflux kezelésében, némileg paradox” – mondta David A. Johnson, a Kelet-Virginiai Orvostudományi Egyetem gasztroenterológiájának vezetője, az Amerikai Gasztroenterológiai Főiskola korábbi elnöke.  A szakember szerint az ecetet néha olyan anyagokkal reklámozzák, amelyek az emésztőrendszer egészségéhez kapcsolódnak, mint a pektin, a rostok és a bélbarát prebiotikumok, de ezek egyike sem található meg benne.

Szív-és érrendszeri kutatások az ecettel

A vizsgálatok eredményei alapján heti legalább 5-6 vagy annál több alkalommal fogyasztott olaj- és ecetalapú salátadresszing csökkentette az iszkémiás szívbetegség rizikóját. Egy másik kutatásban 8 héten keresztül fogyasztott 30 ml 4%-os almaecet (két részre elosztva, reggel és délután) jelentősen csökkentette az össz-, az LDL-koleszterin és a triglicerid szintet – olvasható a Házipatika weboldalán.

Figyelem, fontos!

2,4 és 3,3 közötti pH-érték mellett az ecet elég savas ahhoz, hogy lerombolja a fogzománcot, gyulladást okozzon a nyelőcsőben és a gyomorban, vagy hányingert és savas refluxot váltson ki. Ezért kerüljük a magas erősségű, hígítatlan ecet fogyasztását, és soha ne igyunk belőle közvetlenül.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/ralucahphotography.ro)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top