A kávét a benne lévő koffein energetizáló hatásáért fogyasztják a legtöbben, míg mások egyszerűen élvezik a finom ízét. Vannak, akik igyekeznek csökkenteni a napi koffeinbevitelt, ezért vagy kevesebb kávét isznak vagy a koffeinmentes változatot választják. A koffeinmentes kávé tökéletes megoldásnak tűnhet, de mégsem az.
Sajnos mítosz, hogy a koffeinmentes kávé teljesen koffeinmentes
Becslések szerint a koffein 97%-a távozik a kávé koffeinmentesítési folyamat során. A megmaradt 3% csekély, de nem elhanyagolható, főleg azoknak, akik koffeinérzékenyek. Bár a koffeinmentes kávé egy lépés a helyes irányba azok számára, akik megpróbálják minimalizálni koffeinfogyasztásukat, hiszen a koffeinmentes kávé lényegesen kevesebb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávé.
Egy csészényi kávéban 95-200 milligramm koffein van, míg a koffeinmentes változat 3-15 milligrammot tartalmaz. A koffeinmentesítési eljárás során a gyártók a nyers kávébabot vízbe és olyan oldószerekbe áztatják, amelyek a koffein nagy részét kiszívják. A hangsúly tehát azon van, hogy a nagy részét, és nem a teljes egészét. Az így eltávolított koffeint más termékek gyártásához használják fel.
Mi lehet a megoldás?
Ha koffeinérzékeny vagy, akkor nincs más út, le kell mondani a koffeinmentes kávéról is. Alternatív megoldásként fedezz fel olyan italokat, amelyek élénkítően hatnak, de koffeinmentesek. Ilyenek a gyógyteák, mint a kamilla és a rooibos. A gombapor a gombakávé titkos összetevője, ami a hagyományos kávé méltó helyettesítője.
Tudtad? Talán a legelterjedtebb tévhit, hogy a kávé drasztikusan megemeli a vérnyomást, ezért kifejezetten veszélyes azokra nézve, akik szív- és érrendszeri betegségektől szenvednek. A valóság ezzel szemben az, hogy a legutóbbi klinikai és laboratóriumi vizsgálatok szerint a normális mértékű kávéfogyasztásnak nincs bizonyíthatóan vérnyomást fokozó hatása. Tehát jól beállított vérnyomás mellett napi 1-2 csésze még a magas vérnyomással küszködőknek sem árt meg.