nlc.hu
Életmód

Száraz a bőröd? Ezek az ételek és italok okozhatják!

Száraz a bőröd? Ezek az ételek és italok okozhatják!

Mondjuk, melyek azok az ételek és italok, amik könnyedén bőrszárazságot okozhatnak!

A téli hónapok nagyon megviselhetik a bőrünket, olyannyira, hogy sokszor már nem elég egy hidratáló-bőrápoló szerekkel teli gyógyszeres szekrény. „A kinti hideg időjárás és a száraz beltéri hőség kivonhatja a nedvességet a bőrből, ami kiszáradáshoz vezethet” – magyarázta Dr. Whitney Bowe New York-i bőrgyógyász. Egyes italok és ételek pedig tovább fokozhatják a bajt.

Ezek az ételek és italok bőrszárazságot okozhatnak

(Fotó: Getty Images)

Koffein

Az olyan italok, mint a kávék, teák, üdítők és energiaitalok általában tartalmaznak koffeint. A mérsékelt mennyiségű koffein fogyasztás általában nem köthető a bőr kiszáradásához. De ha a nap folyamán sok koffeint juttatunk a szervezetünkbe, az befolyásolhatja az alvást, ami a bőr kiszáradásához vezethet. (A Journal of Clinical Sleep Medicine folyóiratban megjelent egyik tanulmány megállapította, hogy mérsékelt mennyiségű koffein fogyasztása, amit hat órával lefekvés előtt fogyasztottunk, már az is megzavarhatja az alvást.)

„Ha csak egy éjszaka alszunk rosszul, annak már másnap reggel látható jele van. Csökken a bőrünk hidratáltsága, felgyorsul a bőröregedés, és megjelennek a szem alatti sötét karikák” – mondja a szakember. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a rosszul alvók, álmatlansággal küzdő embereknek nagyobb mértékben veszít vizet a szervezete, ami befolyásolja a bőr hidratáltságát is.

Alkohol

Az alkohol vizelethajtó. A túlzott mennyiségben fogyasztva hozzájárulhat az általános kiszáradáshoz, beleértve a bőrt is. Az alkoholfogyasztás emellett kimeríti a szervezet természetes antioxidáns raktárait is, így a bőr érzékenyebbé válik az ultraibolya sugárzás okozta károsodásokra.

„A túl sok só fogyasztása arra késztetheti a szervezetünk, hogy kivonja a vizet a sejtjeiből, ami kiszáradáshoz vezethet” – magyarázta Anderson-Haynes.

Nagy mennyiségű só található találnak olyan készételekben, mint a fagyasztott élelmiszerek, konzervek, szendvicsek, valamint szószok, például szójaszósz vagy paradicsomszósz. Ha odafigyelünk arra, hogy mennyi sót eszünk naponta, az javíthatja bőrünk tónusát és rugalmasságát.

Ahogy sóból, cukorból is túl sokat eszünk. Ez hatással van a szervezetünk regenerációs folyamataira és kollagéntermelésére. Ha csökken a testünk kollagénszintje, a bőr elveszíti rugalmasságát, sokkal hajlamosabbá válik a kiszáradásra is.

Olajban sült ételek

Az olajos sült ételek (például sült krumpli, chips és fánk) negatívan befolyásolhatják bőrünket, mivel növelik a gyulladásra való hajlamot a szervezetben, amitől szárazzá válhat a bőrünk. A száraz bőr pedig viszketést, kipirosodást okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top