nlc.hu
Életmód

A WHO az elhízottak számáról

Döbbenetes adat: már több mint egymilliárd elhízott ember van világszerte

Már nagyobb problémát jelent, mint az alultápláltság.
elhízás,

A becslések szerint már egymilliárd fölött jár az elhízottnak tekintett emberek száma világszerte – számolt be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és egy nemzetközi kutatócsoport friss jelentése. “Döbbenetes számú elhízott ember van” – jelentette ki Majid Ezzati professzora, a kutatás vezető szerzője.

Az MTI által közzétett felmérés során több mint 190 országból 220 milliónál is több ember adatait használták a jelentés elkészítéséhez. Ezzati elmondása szerint miközben az elhízottak aránya számos gazdagabb országban stagnál, máshol gyorsan növekszik. Az alultápláltság ugyan világszerte visszaszorulóban van, de sok országban továbbra is komoly probléma, és ott nemcsak az éhezés, hanem az elhízottság okozta egészségi problémákkal is meg kell küzdeni, ami kettős terhet jelent – hangsúlyozta a szakember.

Ugyan régebben a gazdagsághoz kötötték az elhízást, manapság világszerte gondot jelent. A jelentés megállapította:

1990 és 2022 között a felnőtt lakosságban az elhízottak aránya több mint duplájára nőtt, az 5-19 éves korosztályban pedig megnégyszereződött.

Ugyanebben az időszakban az elemzés szerint az alultápláltnak tekintett lányok aránya ötödével, az alultáplált fiúké harmadával, a felnőtteké felével csökkent.

Ezzati rendkívül aggasztónak nevezte az elhízottak arányának növekedését a gyermekek körében, egyúttal arra is rámutatott, hogy az éhezés továbbra is százmilliókat érint világszerte. 

A súlyos alultápláltság káros a gyermekek fejlődésére, és akár halálhoz is vezethet. Az elhízás pedig számos súlyos betegség – köztük a cukorbetegség, a szív- és vesebetegség – kialakulásával fenyeget, és szintén korai halálozást okozhat.

A kettős teher elsősorban a szegény és a közepes jövedelmű országokban nőtt, például a karibi térségben és a Közel-Keleten. Ugyanakkor egyes európai országokban, köztük Spanyolországban az elhízottak arányának csökkenését vagy stagnálását észlelték a kutatók.

A WHO szerint az elhízás elleni küzdelemben olyan intézkedések segíthetnek, mint a magas cukortartalmú termékek megadóztatása és az egészséges iskolai étkeztetés népszerűsítése.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ezt olvastad már?

Kinek a hibája az elhízás?

Ez is érdekelhet elhízás, diéta, fogyás Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top