nlc.hu
Életmód

A Pfizer-vakcina hatásossága túlsúly esetén

Lehet, hogy a Pfizer-vakcina kevésbé hatékony az elhízott embereknél

Egy olasz tanulmány szerint mintegy felével kevesebb antitestet termel szervezetük, mint az egészséges embereké.

Kevésbé hatékony lehet elhízottak esetében a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltása egy olasz tanulmány szerint, a kutatók ugyanis egészségügyi dolgozókat tesztelve azt találták, hogy a második adag oltás után az elhízottak esetében csupán mintegy fele annyi antitest keletkezett szervezetükben, mint az egészséges embereknél. Ez azt jelentheti, hogy az elhízottaknál szükség lehet még egy dózis oltásra, hogy biztosítsák a megfelelő védettséget a koronavírus ellen, írja az MTI.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az elhízottság – amelyet az orvosok a 30 fölötti testtömegindexszel (BMI) azonosítanak – mintegy 50 százalékkal növeli a Covid-19 miatti elhalálozás és 113 százalékkal a kórházba kerülés esélyét. Ennek oka egyrészt az lehet, hogy az elhízottaknak gyakran más betegségük – szívbetegség, kettes típusú cukorbetegség – is van, amelyek kockázatot jelentenek a koronavírus-fertőzés esetében, de a testzsírtöbblet metabolikus változásokat is előidézhet, például gyulladást, inzulinrezisztenciát, ami megnehezíti, hogy a szervezet harcoljon a fertőzések ellen. Az állandó alacsony szintű gyulladás gyengítheti az immunválaszokat, köztük a B-és a T-sejtes immunválaszt, amelyet az oltás idéz elő. Egy korábbi kutatásból már kiderült, hogy az influenza elleni oltás is csak fele annyira hatékony elhízottaknál, mint a normális súlyú embereknél.

Az olasz tanulmány, amelyet még független tudományos szakértők nem vizsgáltak, először mutatta ki, hogy Covid-19 elleni oltás esetében is hasonló probléma léphet fel. A római fizioterápiai gyógyászati intézet kutatója, Aldo Venuti vezette kutatócsoport 248 egészségügyi dolgozó antitest-termelődését vizsgálta a Pfizer/BioNTech oltásának második adagja után. Hét nappal a második oltás után 99,5 százalékuknál mutattak ki antitestet, és ez az immunválasz nagyobb volt, mint amit a Covid-19 betegségen átesett embereknél mértek. De a túlsúlyosok vagy elhízottak esetében korlátozott volt.

 „Mivel az elhízottság egy jelentős kockázati tényező a Covid-19 betegség lefolyása és az elhalálozás tekintetében, kötelességünk, hogy ennek az alcsoportnak egy hatékony oltási programot tervezzünk. Bár további kutatások szükségesek, ezek az adatok fontos jelentőségűek a Covid-19, különösen az elhízottak oltási stratégiájának kidolgozásában. Ha adatainkat szélesebb körű tanulmányok is megerősítik, egy további adag vakcina, vagy egy nagyobb dózis lehetőséget jelenthet az ilyen népesség számára” – írták a kutatók.

túlsúly

Fotó: Pixabay

A legfrissebb hírek a koronavírus elleni vakcinákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top