nlc.hu
Életmód

Fut, edz, modellkedik és közben nincs pulzusa

„Én vagyok a világ legjobban kinéző zombija”

A 32 éves Andrew Jones aktív életet él, szinte folyamatosan jön-megy, modellkedik és naponta több órát az edzőteremben tölt; mindezt úgy, hogy nincs pulzusa.
„Én vagyok a világ legjobban kinéző zombija”

Az amerikai fitneszmodell, Andrew Jones alig töltötte be a 22. születésnapját, mikor kiderült, hogy súlyos szívelégtelenséggel, úgynevezett kardiomiopátiával küzd. A betegség következtében – mint mondja – a szíve nem pumpálta elég hatékonyan a szervezetében lévő vért.

Akkoriban rettenetes állapotban voltam: állandó fáradtság gyötört, nagyon-nagyon betegnek éreztem magam  és végül négy hónapra be is kellett feküdnöm az intenzív osztályra

– mesélte. Andrew állapota végül annyira leromlott, hogy az orvosok úgy döntöttek, mesterséges szívet kap.

A szívét nem sokkal később egy úgynevezett LVAD készülékre kötötték: „Ez a két akkumulátorból és a hozzájuk tartozó számítógépből álló eszköz a kulcsa annak, hogy ma tulajdonképpen úgy élhetek, mint bárki más” – árulja el a fiatalember, majd hozzáteszi, az eszköz, ami tulajdonképpen a szíve helyett dolgozik, több mint 6 kilót nyom, és a nap minden pillanatában vele kell, hogy legyen.

Este, lefekvéskor felteszem töltőre a mobilomat, majd közvetlenül utána magamat is

– mondja nevetve Andrew. A modell végtelenül hálás az eszköznek, ami életben tartja őt addig, míg nem találnak neki egy megfelelő donorszívet és sor nem kerül a teljes szívátültetésére. „Kicsit furcsa érzés, hogy egyáltalán nincs pulzusom. De tényleg. Bárki próbálna rajtam pulzust keresni, nem járna sikerrel. Pont emiatt azt szoktam mondani, hogy én vagyok a legjobban kinéző zombi ezen a világon.”

Andrew egyébként már az LVAD készülék beültetése utáni hetekben érezte, hogy sokkal erősebb, mint korábban. „Persze, az intenzív osztályról nem térhettem vissza egyből az edzőterembe. Szép lassan, apró lépésekkel terhelhettem csak magam, míg végül sikerült visszanyernem a régi erőmet.” És miközben lehetne éppen rettenetesen dühös a vele történtek miatt, a fiatalember ma már inkább csak hálás a körülményeiért:

Volt egy pillanat, amikor az egész megváltozott bennem. Tudomásul vettem, hogy most épp ilyen az életem. Úgy döntöttem, ahelyett, hogy azon forgok, hogy műszívvel kell élnem és sajnálom magam, visszatérek azokhoz a dolgokhoz, amiket mindennél jobban szeretek és kihozom a helyzetből a maximumot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top