nlc.hu
Életmód

Ismerd meg a planetary health étrendet!

Egy étrend, ami a testednek és a bolygónak is jót tehet, a harvardi kutatók is ezt ajánlják

Ahogyan a különböző élelmiszerek eltérő hatással lehetnek az egészségre, úgy a környezetre is különböző a hatásuk. A planetary health diet, azaz a bolygónk egészségét szolgáló étrend az embereket és a Földet is segítheti.

Az elmúlt 50 évben megnövekedett élelmiszertermelés hozzájárult a várható élettartam javulásához, az éhezés, a csecsemő- és gyermekhalandóság, valamint a globális szegénység csökkentéséhez. Ezeket az előnyöket azonban mostanra ellensúlyozza az egészségtelen táplálkozás irányába történő elmozdulás – tudjuk meg egy harvardi tanulmányból.

Változásra van szükség

A fenntartható élelmiszer-rendszerekből származó egészséges táplálkozásra való átállás – különösen, ha a világ népessége 2050-re eléri a 10 milliárd főt – példátlan kihívást jelent. Egy nemzetközi tudós munkacsoport kutatása azonban azt mutatja, hogy ez a nagy átalakulás megvalósítható lenne az élelmiszer veszteség és -pazarlás drámai csökkentése, az élelmiszerelőállítási gyakorlatok javítása és a táplálkozásnak a főként növényi alapú étrend irányába történő jelentős átalakítása révén.

Mi az a planetary health diet?

2019-ben az EAT-Lancet Bizottság kidolgozta a világ első tudományos célkitűzéseit az egészséges és fenntartható élelmiszerrendszerekre vonatkozóan, beleértve egy olyan étrendet is, ami nemcsak az emberi szervezet, hanem a bolygó egészségét is szolgálja, és az egyes élelmiszercsoportokra vonatkozóan meghatározott napi fogyasztási tartományokat tartalmaz. Ezt az étrendet a jó minőségű növényi eredetű élelmiszerek sokfélesége és az állati eredetű élelmiszerek, a finomított gabonafélék, a hozzáadott cukrok és az egészségtelen zsírok csökkentése jellemzi, és a kutatók úgy tervezték, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a helyi és egyéni helyzetekhez, hagyományokhoz és étrendi preferenciákhoz. A neve pedig planetary health diet lett.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az étrend segítségével évente 10,9-11,6 millió korai halálozás lenne elkerülhető – ez 19-23,6 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi felnőttkori halálozási arányokhoz képest. A jelenlegi étrenddel összehasonlítva ez a váltás megköveteli, hogy az olyan élelmiszerek, mint a vörös hús és a cukor fogyasztása világszerte 50 százalékkal csökkenjen, míg a gyümölcsök, diófélék, zöldségek és hüvelyesek fogyasztásának meg kell duplázódnia. Ennek ellenére az EAT hangsúlyozza annak fontosságát, hogy ezeket a célokat a helyi sajátosságokhoz igazítsák. Míg például az észak-amerikai országok jelenleg az ajánlott vörös húsmennyiség közel 6,5-szeresét fogyasztják, addig a dél-ázsiai országok csak az ajánlott mennyiség felét.

Forrás: GGetty Images

Forrás: GGetty Images

Növényekkel a bolygó egészségéért

A „plant-forward” kifejezés meghatározása szerint a planetary health diet a főzés és az étkezés olyan stílusa, amely hangsúlyozza a növényi eredetű élelmiszereket – gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, diófélék és magvak, növényi olajok, valamint fűszernövények és fűszerek –, de nem korlátozódik ezekre, és tükrözi az egészség és a fenntarthatóság bizonyítékokon alapuló elveit. Ez az étrendi minta elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon az egyéni helyzetekhez, hagyományokhoz és étrendi preferenciákhoz. Az állati eredetű termékeket minimalizáljuk, nem zárjuk ki teljesen, így a mindenevők és a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők számára is van választási lehetőség.

Az átállásban is segít, ha a fent megfogalmazott táplálkozási célokat egy teljes tányérként látjuk – amelynek felét gyümölcsökkel és zöldségekkel töltenénk meg (a keményítőtartalmú zöldségeket, mint például a burgonyát, csak korlátozottan), míg a másik felének elsősorban teljes kiőrlésű gabonafélékből és növényi eredetű fehérjetartalmú élelmiszerekből kellene állnia, telítetlen olajokkal és szerény mennyiségű állati eredetű fehérjetartalmú élelmiszerekkel. A planetary health diet-re szép fokozatosan át tudunk térni, ha egyszerre csak egy lépést téve közelítünk az egészségesebb bolygó felé.

Tudtad?

Tavaly év elején a Lidl megújította beszerzési politikáját és több nemzetközi intézkedést jelentett be a tudatos táplálkozás előmozdítása érdekében. A Planetary Health Diet (bolygóbarát egészséges étrend) táplálkozási modell alapján a vállalat azon dolgozik, hogy 2025-ig a tudatos és fenntartható életmódhoz a legjobb termékválasztékot kínálja vásárlóinak. A diszkontláncnál ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a tudatos és fenntartható fogyasztás akkor válhat széles körben elterjedtté, ha az azt támogató étrend mindenki számára megfizethető és könnyebben hozzáférhető lesz. Ennek jegyében például 2024 januárjától az áruházlánc megkezdte a sajátmárkás Vemondo márkanév alá tartozó vegán élelmiszerek árának csökkentését, így azokat ugyanolyan kedvező áron kínálja, mint állati eredetű megfelelőjüket. Mindezzel meg szeretné könnyíteni a növényi alapú termékek elérhetőségét, és valódi választási lehetőséget kíván nyújtani a vásárlóknak árbeli különbségek nélkül.

Források: 1, 2, 3

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top