nlc.hu
Életmód

A Rebecca-szindróma

Megszállott féltékenység a párunk exe iránt? – A Rebecca-szindróma valóban létezik

Az emberi léthez mindig is hozzátartozott a kíváncsiság, pláne, ha párunk, vagy randipartnerünk múltjáról van szó. Ennek ellenére akadnak olyanok, akik már-már rögeszmésen féltékenyek párjuk exére, még akkor is, ha annak nincs racionalitása. Ezt hívják Rebecca-szindrómának, ami ugyan pár éve él a köztudatban, azonban jóval régebbre vezethető vissza.

A közösségi média megjelenése lehetővé tette, hogy az átlagosnál jóval több információnk legyen egymásról – persze az már egy egészen más kérdés, hogy mennyire hitelesek ezek az infók -, azonban az biztos, hogy sokkal több rálátásunk van egymás hétköznapjaira, mint korábban a szüleink idejében. Ezt az esetek többségében nem feltétlenül pozitívumként emlegetjük, mivel olykor valószínűleg jobb lenne, ha jóval kevesebb impulzus érne minket. 

A Rebecca-szindróma egy létező jelenség

Az emberi természethez mindig is hozzá fog tartozni a kíváncsiság, pláne, ha randizásról, vagy párkapcsolatról van szó. Valahogy az ösztönös reakciók közé tartozik, hogy sokan szeretnek “mindent tudni” az adott partnerük múltjáról, pontosabban az exeikről. A baj csak az, hogy ez néha már rögeszméssé is válhat, főleg egy olyan világban, ahol mindössze pár másodpercbe és néhány kattintásba telik megtudni azt, ami éppen foglalkoztat minket. Na de mi is az a Rebecca-szindróma? Ez a kifejezés még csak pár éve tűnt fel a köztudatban, holott ez a fajta szorongás már jóval a közösségi média megjelenése előtt is jelen volt. 

Rebecca-szindrómáról akkor beszélünk, amikor valaki megszállottan féltékeny jelenlegi párja, vagy randipartnere exére még abban az esetben is, ha a féltékenységnek nincsen racionális alapja. A kifejezés nevét Daphne du Maurier angol írónő Rebecca című regényéről kapta. Az említett regény egy özvegy férfi második házastársának történetét meséli el. A feleség egész életét beárnyékolta az a gondolat, miszerint soha nem fogja tudni felvenni a versenyt jelenlegi férje volt feleségével, Rebeccával. 

A háttérben régi sérülések állhatnak

Ugyan azt fontos leszögezni, hogy a szindrómák ezen típusát hivatalosan még nem ismerték el pszichológiai rendellenességként, azonban sokkal több embert érint, mint azt elsőre gondolnánk. 2017-ben például egy 1000 főből álló kutatás során megállapították, hogy az emberek több mint fele Rebecca-szindrómában szenved. Ehhez az állapothoz pedig nemcsak különböző rögeszmék és tolakodó viselkedésminták, de az üldöző magatartás is hozzátartozhat. 

Toby Ingham pszichoterapeuta és a jelenség szakértője a Vice-nak hangsúlyozta, miszerint ezek a rögeszmés problémák meglehetősen bonyolultak és hosszú múlttal rendelkeznek. Hozzátette, hogy ez a fajta kóros féltékenység egészen régi sérülésekre vezethető vissza. Ugyan az internetes randizásnak köszönhetően kevésbé lepődnek meg az emberek azon, ha partnerük jóval több randevún, esetleg kapcsolaton van már túl, azonban a konkrét információk tudata könnyen megboríthatja az “egyensúlyt”. 

„Amint bármit megtudnak partnerük korábbi romantikus vagy szexuális kapcsolatáról, akkor könnyen ebbe az állapotba kerülhetnek” – meséli a szakember, majd azt is hozzátette, hogy egyesek súlyosabban szenvednek ezzel a problémával, mint mások.

A Rebecca-szindróma

Fotó: Getty Images

Mi lehet az oka annak, ha valaki állandóan a párja exéhez hasonlítja magát?

Toby Ingham szerint elsőként mindig érdemes felrajzolni az ember családfáját és megvizsgálni, hogy milyen testvéri, illetve szülői kapcsolatokkal rendelkezett. Azt mondja abban az esetben, ha valakinél ok nélkül figyelhető meg rögeszmés féltékenység a párja exeit illetően, gyakran egyfajta törésvonal található a családfájában. Hangsúlyozta azt is, miszerint nagyon meglepő milyen kevés időt szánunk arra, hogy megértsük a velünk történteket, illetve az önmagunkkal kapcsolatos érzéseinket. 

A közösségi média megjelenése gyakoribbá tette ezt a fajta szorongást? 

A szakember szerint biztosan közrejátszik a Facebook és más médiumok megjelenése abban, hogy a Rebecca-szindróma gyakoribbá vált. Ingham szerint a digitális korszak egy sor pszichológiai problémát felgyorsított, amit jelenleg mi emberek, még nem értünk utol. Ez az oka annak, hogy a helyzet az elmúlt évtizedek során súlyosbodott.

Ma már  a kapcsolataink nagy része átterjedt a digitális világba, azonban még mindig analóg “gépezetként” működünk.

Az agyunk pedig gyakran bír megbirkózni ennek érzelmi következményével.

„A Facebook megjelenése óta az emberek elkezdhették visszanézni a partnereik képeit, hogy lássák, korábban kivel voltak együtt. Megnézhetik, hogy kik követik őket, és arra is rábukkanhatnak, hogy az exük vajon még mindig lájkolja-e a posztjukat.”

A pszichoterapeuta ennek ellenére azt is hozzátette, hogy ezekkel a “címkékkel” óvatosan kell bánni, mivel sokszor felesleges aggodalomra adhat okot. Azt mondja kicsit olyan ez, mint amikor a Google-keresések között szeretnénk megfejteni a betegségünket. Ezek a találatok pedig általában mindig beigazolják a legrosszabb félelmünket. 

A harmadik fél szelleme

A TikTokon folyamatosan terjedő kifejezés kapcsán egyre többen számolnak be arról, hogy habár semmi okuk sincsen a féltékenységre, mégis érzik magukon ezeket a nyomasztó jeleket. 

A valaha volt legegészségesebb kapcsolatban élek, de még mindig megvannak bennem ezek a hajlamok

– vall őszintén érzéseiről az egyik felhasználó. 

Egy olyan világban, ahol a mindennapjainkhoz hozzátartozik az állandó böngészés és keresés nehéz felismerni, hogy mi tartozik a kíváncsiság és a megszállott internetes “kukkolás” között. 2006-ban Dr. Leader a jelenségről az Independentnek úgy hivatkozott, mint a női identitás egyfajta valós kérdéséről. Véleménye szerint, amikor belecsöppenünk egy új kapcsolatba, könnyen úgy érezhetjük, hogy az előző párnál van az “irányítás”, éppen ezért a partnerünk korábbi kapcsolatának vizsgálatától várjuk a megnyugvást. Ez az oka annak is, hogy sokan vonzódnak egy olyan férfihoz, aki úgy tűnik, hogy szerette az előző barátnőjét – mondja majd azt is hangsúlyozta, hogy a szindróma fennállásának veszélye jóval magasabb azoknál, akiknek párja korábban már házas volt.

„Néhány ember számára a Rebecca-szindróma gyötrelmes. Ilyenkor egy kapcsolatban akaratlanul is ott van a harmadik fél szelleme.”

Honnan lehet tudni, ha valaki ettől a jelenségtől szenved?

Dr. Goddard-Crawley pszichológus szerint a gyakori tünetek közé tartozik, ha valaki folyamatosan a partnere korábbi romantikus vagy szexuális kapcsolataira gondol. Ebben az esetben a szenvedő fél irányító és tolakodó magatartást folytathat, éppen ezért ellenőrizheti a párja üzeneteit és megpróbálja őket elszigetelni másoktól, hogy ezzel is megpróbálja kontrollálni a saját féltékenységét. A felsoroltak azonban könnyen roncsolhatják a kapcsolaton belüli intimitást és bizalmat. 

Hogyan lehet kezelni? 

A pszichológus megerősítette, miszerint a problémát elsősorban kötődési nehézségek okozzák, amely terápiával, illetve az önismeret fejlesztésével kezelhető. Ez kulcsfontosságú a kóros féltékenység kezelésében, továbbá az egészséges és biztonságos kapcsolatok kialakításában. 

„A bizalom kiépítése és fenntartása kulcsfontosságú egy kapcsolatban. Az empátia gyakorlása és egymás nézőpontjainak, érzelmeinek megértése elősegítheti egy támogatóbb és táplálóbb környezet kialakítását” – összegzi a szakember a Newsweeknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top