nlc.hu
Életmód

Ellenőrzöm a páromat, féltékeny vagyok

Szégyellem a féltékenykedésem: Viber, Messenger, helyadat-ellenőrzés

A féltékenység alapja mélyen mindig a félelem. Olvasónk is ezt érezheti, feltehetően retteg attól, hogy a felépített közös életet, a családot elveszítheti. Ritka, ha valaki ilyen mély és őszinte vallomást ír le, ezért is érdemes figyelni erre, hiszen sokakat érint a féltékenységnek a címben leírt mértéke. Sereg Tímea pártanácsadó és szexológus tanácsadó válaszol az olvasói kérdésre.

„Azért írok, mert teljesen össze vagyok törve lelkileg és úgy érzem, hogy nincs kiút ebből az ijesztő sötétségből, bárhogy kiabálok. Tíz éve vagyunk együtt a párommal, és a kapcsolatunk gyümölcse két csodaszép lány. Pár éve kezdődött a féltékenykedésem, ami előtte nem jellemezte a kapcsolatunkat. A feleségem új munkahelyre került, ahol véletlenül egy Messenger-üzenetváltást vettem észre: akkor úgy éreztem, hogy egy kisebb flörtölés megy a hátam mögött. Ezt sérelmeztem és megkérdeztem tőle, hogy milyen üzenetek voltak kitörölve, amire a válasz az volt, hogy nem tudom/nem emlékszem rá. Innen kezdődött a féltékenykedésem, ami bizony átváltott betegessé – Viber, Messenger, helyadat-ellenőrzés. Szégyellem, de ez az igazság.

A helyzet most nyáron csúcsosodott ki, amikor augusztus közepén egy nagyon csúnya veszekedés után a Viberen – a kitörölt üzenetek visszaállítása után – a főnökével történt üzenetváltást találtam meg: egy teljesen ártatlan üzenet volt, de bennem akkora mély lelki sebet ejtett hogy azóta is szenvedek tőle. Eltelt a felfedezés után pár nap, és lekértem a részletes híváslistát a szolgáltatótól, mivel sok volt a kimenő SMS az ő mobilszámáról: na ekkor ért a lelki trauma! Öt darab üzenetet találtam a főnökével, illetve jó pár telefonhívást, amikor én elmentem dolgozni, mindez a leglehetetlenebb időpontban: 23:06-kor!

Nagyon el vagyok keseredve, illetve összetörtem: próbáljuk mind a ketten rendbe hozni a dolgokat, de én úgy érzem, hogy ő már legbelül iránta táplál érzelmeket. Azt mondja, hogy nem érez iránta semmit, nincs köztük testi kapcsolat, engem szeret, de már nem úgy, mint a legelején. Csak a negatív dolgok vannak a fejemben, és egyfolytában csak arra tudok gondolni, hogy ők ketten mit csinálnak. Tegnap azt mondta, hogy megkérte a kollégáját, hogy vigye el az óvodába, aztán kiderült, hogy a főnöke vitte át.  Tudom, hogy nagyon sokszor alaptalanul bántottam a féltékenykedésemmel, de úgy érzem, hogy nem őszinte velem.  Aztán az is lehet, hogy én látom nagyon sötéten a dolgokat, de ebből kifolyólag nem megy sajnos másképp”

– az olvasói levelet egy kétségbeesett férjtől kaptuk, aki valóban olyan mértékben féltékeny, ami a mentális egészségére és a családja mentális egészségére is rámehet. Az becsülendő, hogy bevallja, és segítséget kér, azonban ebben a cikkben csak némi információval tudunk segíteni, a féltékenység mértéke miatt érdemes lenne felkeresni egy szakembert személyesen egy terápia keretében. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

Amikor már mindennap jönnek a féltékeny gondolatok, ideje segítséget kérni

A féltékenység olyasmi, mint egy gyomnövény, aminek a magja színtiszta félelem. A félelem pedig igen rossz motiváció, állandó készenléti állapotot igényel, aminek része az is, hogy mindenféle eszközzel követjük-nyomozzuk a partnert. Aki keres, az általában talál is valamit, és sokszor sokkal sötétebben látja a megtalált üzeneteket, hívásokat, mint amiket azok valójában jelentenének a partner számára. A mumus tehát ott van olvasónk kapcsolatában, és ez bizony a gyerekek életére is hatással lehet hosszú távon. A kapcsolatukban bizalomvesztés történt, amit igen fontos lenne feldolgozni valahogyan. A bizalom érzékeny dolog, és ha eltörik vagy megrendül, az sokaknál komoly lelki válságot jelent.

Olvasónk is ilyen válságban van, a bizalom hiánya a féltékenységnek jó táptalaja sajnos. A félelem okainak tisztázása elkerülhetetlen: mitől fél annyira olvasónk? Hogy elveszti a feleségét? Hogy lecserélik másvalakire? Hogy nem elég jó? Ha ezeket sikerül tisztáznia magában, akkor érdemes azt is megnézni, hogy ezeknek az érzéseknek korábban, más életszakaszban akár voltak már jelei? Esetleg élt már át hasonló félelmet? A féltékenység ugyanis nem függ a partner viselkedésétől, az alapból ott van: a bizonytalansággal, a szorongással együtt. Ezzel olvasónknak saját magának kellene foglalkoznia, akár egy szakember segítségével, akinek mindent őszintén elmondhat.

féltékenység

Forrás: Getty Images

A bizalom elvesztése már más kérdés, amennyiben a felesége szeretné folytatni a házasságot, és tenni is akar érte, akkor a bizalom helyreállítása az ő felelőssége is. Két kérdés szokott felmerülni azokban a párokban, akik ilyen élethelyzeteket igyekeznek szakemberrel megoldani. Az egyik az, hogy mi a garancia arra, hogy soha többé nem történik meg, hogy harmadik fél kerül be a kapcsolatukba valamilyen módon? A másik kérdés pedig az, hogy mi a garancia arra, hogy a féltékeny fél nem fogja újra ellenőrizni, nyomozni, követni és számonkérni a jövőben a partnerét? Mindkettejüknek van tehát megbeszélnivalójuk egymással, és bár elsőre úgy tűnik, mintha a feleség követné el a súlyosabb ‘bűnt’ a kapcsolatban, a férj, azaz olvasónk is átlépi az egészséges határokat.

A párterápia a bizalom helyreállítására azért is lenne jó, mert a legtöbb ilyen terápiás módszerben van olyan megállapodás a felek közt, hogy a bizalmat megrengető fél nyíltan elérhetővé tesz minden eszközt, amibe a féltékeny fél bármikor belenézhet. Az esetek többségében ez a közös munkafolyamatban olyan megnyugvást hozhat el, ami miatt az elvesztéstől való félelem egyre kisebb és kisebb lehet a napok elteltével. Azt is fontos elmondani, hogy abból van kevesebb, hogy a férj a feleségnek megbocsátana és újra folytatják a kapcsolatot: az esetek többségében inkább a feleségek azok, akik képesek megbocsátani a hűtlenséget a férjeiknek. A párterápia, a szakembertől való segítségkérés tehát elengedhetetlen, hiszen olvasónk a viselkedésével nemcsak a saját mentális egészségét bánthatja, hanem az egész családét. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top