Egy ezrelékes véralkoholszinttel született egy kisbaba Lengyelországban

F.C. | 2024. Március 24.
Bűncselekmény elkövetésével vádolják az édesanyát.

Egy ezrelék alkohol volt egy újszülött vérében, akit Varsóban hozott világra az édesanyja – számolt be a parameter.sk. Az orvosok sokat küzdöttek a gyermek életéért, de egyelőre nem tudni, hogy az alkohol milyen károkat okozott a szervezetében.

A járási ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, mondván az édesanya bűncselekményt követett el.

Egy lengyel prevenciós intézet felmérései szerint a nők 38 százaléka beismeri, hogy fogyaszt alkoholt a várandósság ideje alatt. 

Tavaly májusban 4,5 ezrelékes véralkoholszinttel született egy kisbaba ugyancsak Lengyelországban. “A vérben ekkora alkoholmennyiség egy felnőtt számára is veszélyes, egy ilyen pici gyermek számára pedig egyenesen életveszélyes” – nyilatkozta akkor Zbigniew Jankowski, a Lodzi Egyetemi Klinika igazgatóhelyettese. 2022-ben alkohol miatt halhatott meg egy újszülött Varsóban. Akkor a 44 éves anyát a várandóssága 28. hetében szállítottak kórházba, nála és a koraszülött babánál is 3,2 ezrelékes véralkoholszintet mértek. Az orvosok több mint 3 hétig küzdöttek a csöppség életéért, de nem tudták megmenteni. 2019-ben pedig halálra itattak alkohollal egy féléves csecsemőt Szlovákiában, a kisbaba édesanyjának unokatestvére ugyanis tömény alkoholt tett a cumisüvegbe.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version