nlc.hu
Életmód

Útlevéligénylési kálvária

Ujjak nélkül akart útlevelet az 50 éves Kriszta, hihetetlen, mennyi utánajárásba és költségbe kerül neki

Orvosi papír kellett ahhoz, ami szemmel is jól látható: súlyosan deformálódott a bal keze.
Kormányablak

Az 50 éves Kriszta 8 éves kora óta él maradandó kézsérüléssel egy gyermekkori baleset miatt. Áprilisban egy hétre Amerikába szeretne utazni. Nem gondolta volna, hogy ennyi utánajárásba és költségbe kerül majd, hogy útlevelet kapjon. Kálváriájáról a Blikknek mesélt.

Elment a Kormányablakba, ahol megpróbáltak ujjlenyomatot venni a sérült bal kezéről, de nem sikerült. Azt mondták neki, hogy hozzon igazolást a bőrgyógyásztól. “Elmentem a helyi szakrendelésre, ahol az orvos gyakorlatilag rám se nézett. Azt mondta, a személyi okmányokra vonatkozó jogszabálymódosításkor kapott a Kormányablaktól egy sablonszöveget, azt írja az igazolásomra” – mesélte Kriszta, akinek a „szakvélemény” szerint időskori hámsorvadás miatt nincs ujjlenyomata.

Ezzel azonban nem elégedhetett meg, mivel félt, hogy kellemetlenségei lesznek a határátlépéskor, ezért levelet írt az amerikai nagykövetségnek, akik elirányították az USA Vám- és Határvédelmi Hivatalához.

Közben pedig a Kormányablakban bemutatta a bőrgyógyásztól kapott papírt, azt azonban nem fogadták el. Azt mondták a nőnek, hogy kérjen egy másik igazolást a háziorvosától. Végül ő adott ki egy olyan papírt, amin ez áll: “Bőrgyógyász látta, a betegtől ujjlenyomatot nem lehet venni”.

Akinek egyáltalán nincs ujja vagy végtagja, annak is bőrgyógyászhoz kell mennie, mert a hivatalban ülő ember önhatalmúlag nem döntheti el, hogy nem lehet tőle ujjlenyomatot venni?” – fakadt ki a lapnak Kriszta, akinek most van egy érvényes orvosi igazolása, egy évre érvényes útlevele, és turistavízuma, de az orvosi igazolását még le kell fordíttatnia egy hivatalos szakfordítóval, hogy az amerikai belépéskor biztonságosan igazolni tudja: nem vehetnek tőle ujjlenyomatot.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top