nlc.hu
Életmód

Eladó Esterházy Péter háza

Döntött Esterházy Péter családja: eladják a legendás író rómaifürdői villáját

Esterházy Péter hét éve halt meg, 65 éve családjuké a ház.

A modern kori magyar irodalom írófejedelme, Esterházy Péter hét éve nincs köztünk. Az írásaiban számos alkalommal említett Rómaifürdőn lévő családi házukat most meghirdette a család. 65 év után adják el az Esterházy család otthonát, amit a környéken jellemző, borsos áron hirdették meg.

 

Döntött Esterházy Péter családja: eladják a legendás író rómaifürdői villáját

Az író fia, Esterházy Marcell közösségi oldalán jelentette be, hogy

„Több mint 65 év után eladó a rómaifürdői családi házunk.”

A hirdetés szerint  a ház közel ezerkétszáz négyzetméteres szép kertben, saroktelken áll, a Római Strandfürdő szomszédságában. A gondosan karbantartott épülethez komolyabban a nyolcvanas években nyúltak hozzá, amikor beépítették a tetőterét. A 230 négyzetméteres, kilenc szobás ház sok évig volt egy boldog nagycsalád otthona.

A hirdetés azt is megjegyzi, hogy

akár négylakásos társasház is építhető a telekre

– nyilván a jelenlegi épület bontása után.

Dragomán György író azt írta, hogy a hirdetés “irodalomtörténeti jelentőségű” és Esterházy Péter könyveiből pontosan tudható, milyen lehet itt élni.

“Én csak életemben egyszer jártam ott, egy születésnapon, felejthetetlenül szép alkalom volt. Az jut eszembe erről a hirdetésről, hogy amikor 2016-ban meghirdették Thomas Mann villáját Los Angelesben, abban se szerepelt semmilyen utalás arra, hogy kié is volt az a ház. De aztán a teljes német kulturális és politikai élet összefogott, és a villa mára alkotóház”

– írta Dragomán.

A bejegyzése alatti kommentekben felmerült, hogy Esterházy otthona összefogással megmenthető lenne. Visky András Kossuth- és József Attila-díjas író egymillió forintot ajánlott fel a célra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top