nlc.hu
Életmód

Dráguló osztálykirándulások

Iszonyúan megdrágulnak a buszos osztálykirándulások

Mélyebben kell a zsebbe nyúlni a szülőknek idén.
osztálykirándulás,

Kiugróan drágulnak a buszos kirándulások: 40 százalékkal kerülhet többe az ilyen utazás, mint tavaly, ez az osztálykirándulásokat is érintheti – számolt be az RTL Híradó. Sok cég a megnövekedett üzemanyag- és útdíjakra hivatkozva kilométerenként pluszpénzt számol fel a fuvardíj mellé.

„Egyik ilyen tétel az útdíj, ami április elsejétől átlagban 50-60 százalék közötti költségnövekedést jelent. Január elsejétől már mindegyikünk tudja, hogy a jövedéki adóban egy 41 forintos növekedés megvalósult, tehát az üzemanyagköltség is jelentősen növekedett” – magyarázta Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozók Ipartestületének az ügyvezető főtitkára.

Mindezt a szülők is megérzik majd. Egy, az RTL Híradónak nyilatkozó hajdúszoboszlói, háromgyermekes anya már tudja, hogy a 4. osztályos fia hova megy az osztállyal. Úgy számol, legalább 20 ezer forintba kerül majd az 50 km-en belülre szervezett osztálykirándulás, amiben a legdrágább tétel a buszozás. Mint mondja, 180 ezer forintra jön ki a kétnapos osztálykirándulás. „Egy gyereknél nem olyan vészes, csak amikor az embernek már van kettő, vagy a mi esetünkben három, akkor az már mindjárt más” – jegyezte meg Végh-Nagy Nikoletta.

„Ha a Nyíregyháza–Tihany osztálykirándulás útdíja eddig 3–4 ezer forint volt, áprilistól az oda-visszaút 40–50 ezer forintba fog kerülni”érzékeltette a helyzetet a Magyar Hangnak Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének a főtitkára. Mint a lap megjegyzi, nemcsak az iskolás, hanem a nyugdíjas és a turistacsoportok számára is nagy érvágást hoz az útdíjtörvény április elsejétől érvényes módosítása, amely a dolgozói személyszállítás árát is megdobhatja.

A sonline.hu által megkérdezett somogyi iskolák egy-, legfeljebb kétnapos osztálykirándulásokat szerveznek. Az igazgatók arról számoltak be a portálnak, hogy vannak olyan családok, akiknek a pár ezer forintos költség is nagy kiadást jelent, a több tízezrest pedig nem tudnák kifizetni. 

A Fuvarozók Ipartestülete szerint az iskolai kirándulások esetében csökkenteni kellene az áfát. Szeretnék elérni, hogy az áfa 27 százalék helyett 5 százalék legyen. 

Két évvel ezelőtt amúgy 15 százalékkal drágultak a buszos osztálykirándulások a gyenge forint, valamint az üzemanyagárak emelkedése miatt. Akkor az iskolák úgy igyekeztek faragni a költségeken, hogy két-háromnapos utak helyett csak egynapos kirándulásokat szerveztek, és busz helyett inkább vonattal utaztak.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top