nlc.hu
Életmód

Nem írt fel fogamzásgátlót betegének a budapesti orvos, mert szerinte az rákot okoz

Nem írt fel fogamzásgátlót betegének a budapesti orvos, mert szerinte az rákot okoz

Hiába könyörgött a nő már a sírás határán orvosának, ő nem változtatott a döntésén.
Nem írt fel fogamzásgátlót betegének a budapesti orvos, mert szerinte az rákot okoz

„Egy X. kerületi háziorvosi rendelőben az orvos nem írta fel egy betegének a fogamzásgátló tablettát” – írja cikkében a Telex. A lap Rebekától, akitől az orvos nézeteire hivatkozva tagadta meg a gyógyszert azt mondja, az orvos neki azzal magyarázta a döntését, hogy a tabletta felírása ellenkezik a nézeteivel, rákot okoz és abortuszhoz vezet.

Rebeka, aki a Telexnek elküldte a levelezését is az orvossal, azt mondja, három éve rendszeresen szedi a tablettát, amit először nőgyógyász szakorvos írt fel neki. Miután a szakorvossal kiválasztották a Rebekának legmegfelelőbb tablettát, a háziorvosával íratta fel a receptet. Amikor március elején elfogyott a szokásos – háromhavi – adag tabletta, írt egy e-mailt a háziorvosának.

„A receptfelírás úgy működik az orvosomnál, hogy írok neki a rendelői e-mailcímére, és a doktor úr ezután néhány órán belül megírja a receptet” – mesélte, majd hozzátette ebben az esetben nem kapott választ. Mivel félreértésre gyanakodott, a fiatal nő személyesen is felkereste a rendelést.

Elmondtam, hogy rendszeresen szedem a tablettát és szombatig muszáj receptet kapnom az újabb adagra. Ekkor az orvos közölte velem, hogy nem írja fel a fogamzásgátlót, mert az ellenkezik a nézeteivel, rákot okoz és abortuszhoz vezet

– állítja Rebeka, akit sokkolt az orvos kijelentése.

Hiába könyörgött ezután a sírás határán az orvosnak, ő nem engedett a nézeteiből. Rebeka végül online, 26 euróért, vagyis – átszámítva több mint 10 ezer forintért – íratta fel magának a szert.

A betegjogi képviselő az esetről

Rebekát a betegjogi képviselő felvilágosította: az egészségügyi törvény szerint az orvos a beteg ellátását akkor is megtagadhatja, ha az adott ellátás erkölcsi felfogásával, lelkiismereti vagy vallási meggyőződésével ellenkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top