nlc.hu
Életmód

Mellrákot okozhat a hormonális fogamzásgátló

Egy új kutatás szerint a hormonális fogamzásgátló növeli a mellrák kialakulásának veszélyét

A hormonális fogamzásgátlóban található progesztogén 20-30 százalékkal nagyobb kockázatot jelent a mellrák kialakulásában. A tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy a gyógyszer abbahagyása a betegség veszélyét is csökkenti.

Hogy a hormonális fogamzásgátló tabletták szedése bármiféle korrelációban álljon a mellrák kialakulásának kockázatával, arról mindig is ellentmondásos tanulmányok születtek. Skandináv kutatók például azt figyelték meg, hogy azon nők körében, akik jelenleg vagy nemrégiben szedtek ilyen gyógyszert, megnőtt a betegség kialakulásának veszélye. Szerintük minél tovább szedte valaki a tablettát, annál nagyobbá vált a kockázat. Egy hasonló felmérés ezzel együtt azt is megállapította, hogy a fogamzásgátló szedésének abbahagyása utáni 10 vagy több évvel később az emlőrák kockázata olyan szintre tért vissza, mintha soha nem is szedték volna a tablettát. A Women’s Contraceptive and Reproductive Experience szervezete által 1994 és 1998 között készített tanulmánya azonban nem mutatott megnövekedett kockázatot a mellrákra a gyógyszert egykor vagy jelenleg is szedő nők között.

Most azonban az Oxfordi Egyetem kutatása ez utóbbira rácáfolt: kimutatták ugyanis, hogy van összefüggés a hormonális fogamzásgátlóban található progesztogén és a mellrák kialakulása között. Az ösztrogént és progesztogént tartalmazó kombinált gyógyszerek kis mértékű növekedést jelentenek a betegség megjelenésének kockázatában. Ez az arány egészen konkrétan 20-30 százalék is lehet, ami azonban csökken a tabletta abbahagyása után. A tanulmányt támogató Cancer Research UK szóvivője, Claire Knight azonban hangsúlyozza: a rizikó valóban apró, és nem kellene, hogy elbátortalanítsák a nőket a gyógyszer szedésében.

Azok a nők, akik fogamzásgátlót szednek általában 50 év alattiak – esetükben a mellrák veszélye egyébként is alacsonyabb.

Ha viszont valaki növelni szeretné az egészséges élet esélyeit, akkor javaslom, hogy ne dohányozzon, étkezzen kiegyensúlyozottan, igyon kevesebb alkoholt és legyen egészséges a súlya – mondta a The Guardiannek. – Rengeteg pozitív hatása van a gyógyszernek, ahogy egyéb, a rákon túli mellékhatásai, kockázatai is. Ezért gondolom azt, hogy a szedésének személyes döntésnek kell lennie, melyet az orvossal való konzultáció után érdemes meghozni.”

Fogamzásgátló tabletta

Fotó: Towfiqu Barbhuiya / EyeEm/Getty Images

A kutatás során 9498 olyan nőt vizsgáltak meg, akiknél 20 és 49 éves koruk között emlőrák alakult ki, és 18 171 hasonló tulajdonságú nőt, akiknél viszont nem diagnosztizálták a betegséget. A tudósok megállapították, hogy a kórral küzdő nők 44 százaléka és a mellrák nélküli nők 39 százaléka hormonális fogamzásgátlót szedtek legalább három évvel a diagnózisuk előtt. Ezek fele pedig kizárólag progesztogént tartalmazó gyógyszert szedett, melynek a népszerűsége egészen megnőtt az utóbbi időben: 2020-ban pont ugyanannyit adtak el belőle, mint a kombinált gyógyszerekből.

Legalább 5 év tablettaszedés esetében a 15 éve belül kialakuló mellrák a 16 és 20 éves lányok körében 100 ezerből 8-at, 35 és 39 éves kor között pedig 100 ezer nőből 265-öt érint a tudósok számításai szerint. Emellett azt is kimutatták, hogy a rizikófaktor folyamatosan csökkent a fogamzásgátló abbahagyását követő 10 évben. Kirstin Pirie a tanulmány egyik vezető szerzője a magazinnak elmondta, hogy a mellrák kialakulásának kockázata az életkorral nő, vagyis a fiatal nők esetében ez olyan alacsony szintet jelent, amit a fogamzásgátló előnyei bőven ellensúlyoznak.

A kutatásnak azonban megvoltak a maga korlátai: így például nem vették figyelembe, milyen típusú fogamzásgátlót szedtek a nők korábban, mióta álltak át a kizárólag progesztogén tartalmú gyógyszerre, ahogy azt sem, hogy volt-e a családban daganatos megbetegedés. Ezért még mindig további kutatásokra van szükség, főleg, ami ezt a típusú hormonális fogamzásgátlást illeti.

via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top