nlc.hu
Életmód

Tovább drágulnak az éttermek, de kicsit másképp

Tovább drágulnak a hazai éttermek, de nem úgy, ahogy gondolnád

Átlépte a lélektani határt az éttermi étkezés ára, ha az étlapon látható árak tovább drágulnak, az már komoly hatással bírna a forgalomra. Az étlap árai tehát maradnak, a fizetendő összeg mégis sok helyen nőni fog. Az emelés a szervízdíjon keresztül érkezhet.

Azt már lassan megszoktuk, hogy egyre több étterem vezeti be a szervízdíjat, melynek mértéke általában tíz százalék körül mozog. Az elmúlt két-három évben radikálisan megdrágult éttermi étkezés miatt az éttermesek már félnek emelni az étlapon látható árakat, így sokan egy trükkhöz folyamodnak: az emelkedő költségeiket a szervízdíj emelésén keresztül próbálják ellensúlyozni, ami egyre több helyen 10 vagy 12 helyett már 13 vagy 15 százalékos lesz – írja a Portfolio.

Étterem

Tovább drágulhatnak az éttermek (fotó: Getty Images)

A lap szerint, aki korábban még nem vezette be a szervízdíjat, azok jó része mostanában tervezi bevezetni, aki pedig bevezette, emelni fog a mértékén. Bár az energiárak emelkedés megállt, az éttermek költségei még folyamatosan növekednek, ugyanis, ha meg akarják tartani a munkaerőt, nekik is növelni kell a fizetéseket, ezt pedig valahogyan érvényesíteni kell a fogyasztói árakban.

Szakértők szerint minőségi főételt ma már nem lehet 5000 forint alatt kínálni, a jobb minőségű ételek inkább 6-7000 forintba kerülnek. Egyre több vendég próbál úgy spórolni, hogy inkább kihagyja az előételt és/vagy a desszertet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top