nlc.hu
Életmód

28 éves, fizikailag egészséges, de eutanáziára vár

28 évesen eutanáziával vethet véget az életének, pedig fizikailag teljesen egészséges

A Hollandiában élő Zoraya ter Beek depressziós, autista és borderline személyiségzavarban szenved. Az eutanáziájára májusban kerülhet sor.

A 28 éves Zoraya ter Beek Hollandiában él a német határ közelében. Gyerekkora óta arról álmodozott, hogy pszichiáter lesz, de nem tudta elvégezni az egyetemet. A negyvenéves barátjával él egy fedél alatt és van két cicájuk, mégis úgy érzi, belefáradt az életbe, amit nem akar tovább élni. Májusban eutanáziával vethet véget az életének – írja a brit Metro.

Elmondása szerint egy pszichiáter megállapította, hogy többet már nem tudnak tenni érte, ennél jobban már nem fogja érezni magát. Ezen a ponton döntött úgy, hogy ideje távoznia az élők sorából:

Mindig világosan beszéltem arról, hogyha a dolgok nem válnak jobbá, akkor nem tudom így folytatni tovább.

Azt szeretné, ha temetés helyett inkább elhamvasztanák, így a barátjának nem lenne gondja később a sírhelyére.

Zoraya ter Beek

Zoraya ter Beek (fotó: Facebook)

Az eutanáziát az otthoni kanapén szeretné végrehajtani, és nem akarja, hogy zene szóljon közben. Elmagyarázta, hogy először az orvos altatót fog adni neki, majd egy gyógyszert, ami leállítja a szívét. A párja végig ott lesz mellette.

Az orvos nem siet sehová. Nem úgy működik, hogy belép, és azt mondja: ‘Feküdjön le, kérem!’ Általában egy csésze kávéval kezdenek, hogy lenyugtassák az idegeket, és kellemes légkört teremtsenek. Aztán megkérdi, hogy készen vagyok-e. Elfoglalom a helyemet a kanapén. Újra megkérdezi, hogy biztos vagyok-e a döntésemben, majd elkezdi a beavatkozást, és jó utat kíván nekem. Vagyis az én esetemben inkább kellemes szundikálást, mert utálom, ha azt mondják: ‘Jó utat.’ Én nem megyek sehová

– mondja Zoraya, aki megkérte a párját, hogy majd szórja szét a hamvait egy erdőben. A fiatal nő egyébként kicsit fél a haláltól, mert ez egy belépés lesz a nagy ismeretlenbe.

Hollandia volt az első ország, ami legalizálta az eutanáziát még 2001-ben. 2022-ben 8720 eutanázia általi halálra került sor, ami az 5%-át jelentette az összes elhalálozásnak az országban.

VAN SEGÍTSÉG!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top