nlc.hu
Életmód

Szlovákia betiltja a mobilozást az iskolákban

A szomszédban teljesen betiltják a mobilozást az iskolákban – Ez vár a magyar gyerekekre is?

Szlovákiában az általános iskolák első három évfolyamára teljes mobiltiltás vár, a felsőbb évfolyamok tanulóinál pedig ugyan indokolt esetben tehetnek csak kivételt.

Tomás Drucker, Szlovákia oktatásügyi minisztere csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, melyen bejelentette a mobiltelefonok tiltását az ország általános iskoláiban. Az első évfolyam tanulóinak mind a tanórákon, mind a szünetekben tilos lesz a telefonozás az iskola területén. A negyedik és ötödik évfolyam diákjaira ugyanez a szabály vonatkozik, de ott már az állami oktatási program bizonyos esetekben szabhat meg kivételeket, ha a telefonra szükség lehet oktatáskor – írja az Újszó.

Mobilozás az iskolában

Mobil a suliban (fotó: Getty Images)

A hatodik évfolyam fölött már a tanár maga is dönthet a telefonok engedélyezéséről, amennyiben a készüléket oktatást elősegítő célokra használnák.

Az OECD tanulmányai szerint a mobiltelefonok korlátozás nélküli használata bizonyíthatóan rontja a gyerekek összpontosító-képességét és ezáltal a tanulmányi eredményeiket

– indokolta döntésüket a miniszter, és rámutatott, hogy korábban olyan országok is vezettek be hasonló korlátozásokat, mint Franciaország, Svédország vagy Nagy-Britannia. A korlátozás alól kivételt kapnak a különleges nevelési igényű gyerekek, ennek részleteit is kidolgozza a tárca.

A Középiskolák Diáktanácsa a bejelentés után jelezte, hogy egyetért a tiltással az általános iskolákban, hozzátéve, hogy úgy gondolják, a középiskolákban hasonló korlátozásra nem lesz szükség, mert abban a korban a diákok már érettebben tudják használni a mobiltelefonjaikat.

Egy bizottsági ülésen már nálunk is felmerült korábban a mobilok betiltásának kérdése az iskolákban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top