nlc.hu
Életmód

Megölte a fiatal orvost az a betegség, aminek elismert szakértője volt

Megölte a fiatal orvost az a betegség, aminek elismert szakértője volt

Hiába próbálta táncsokkal ellátni a kollégáit, ők nem hallgattak rá.
Megölte a fiatal orvost az a betegség, aminek elismert szakértője volt

„Itt fogok meghalni”: özvegye elmondása szerint ezek voltak Amit Patel professzor utolsó szavai azután, hogy bekerült a manchasteri Wythenshawe kórházba egy meglehetősen ritak, az immunrendszert érintő betegséggel, aminek nem mellesleg nemzetközileg is elismert szakértője volt.

Az úgynevezett hemophagocytosis egy agresszív, az életet veszélyeztető kórkép, melyben az immunrendszer a szervezetre támad, eltúlzott reakciójával pedig sejtpusztulást okoz. A betegséget általában különféle daganatok és fertőzések váltják, de szerepet játszhat benne a szerzett, vagy örökölt immunhiányos állapot is.

Ahogy arról a Manchaster Evening News című lap is beszámolt, Patel életéért sokáig küzdöttek kollégái, ennek ellenére 2021 októberében meghalt a fent említett betegség miatt. Özvegye az ügyben pert indított a kórház – és a férjét kezelő két orvos – ellen gondatlanság miatt. Az április 4-én tartott első meghallgatáson azt mondta, a Patelt kezelő orvosok közül az egyik még sosem hallott a betegségről, amivel férje bekerült, és hiába próbálta tanácsokkal ellátni a férje, a szakorvos nem hallgatott rá.

Patel özvegye, a szintén orvos Shiva Tanna beszélt arról is, hogy bár férje életet veszélyeztető betegséggel került a kórházba, mégsem került azonnal az intenzív osztályra. Mint mondta, az őt ellátó egyik ápolónő azt mondta, Patel az egyik legkevésbé beteg ember a kórházban; a tünetei nem indokolják, hogy intenzív ellátásban részesüljön.

A hibák sorozata ráadásul itt még nem is ért véget. A meghallgatáson Tanna hosszan részletezett egy bronchoszkópos eljárást, melyet a férje kérése ellenére nem altatásban egy műtőben, hanem a kórházi ágyán, helyi érzéstelenítésben végeztek el. Az özvegy szerint az eljárás közben sérülhetett meg a férje tüdeje úgy, hogy néhány órával később megtelt vérrel.

„Csak feküdt az ágyban, rázta a hideg és úgy nézett ki, mintha máris meghalt volna” – idézte fel a történteket az asszony, majd hozzátette, miután ilyen állapotban látta a férjét, a gyerekeivel már azt közölte, hogy az édesapjuk meghalt. „Semmi remény nem maradt rá, hogy felgyógyuljon a betegségből, hiába szállíttattuk át azonnal egy másik kórházba.”

A kórház tagadja a gondatlanságról szóló vádakat, azzal védekeznek, hogy a betegük megkapta a megfelelő ellátást és a betegség olyan természetű, hogy még a megfelelő kezelés mellett is gyakran halállal végződik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top