nlc.hu
Életmód

Óvszer nélküli szexre kényszerítették a brit újoncokat

Botrány a brit seregben: Kenyában az újoncoknak prostituáltakkal kellett lefeküdniük, méghozzá óvszer nélkül

A beavatási „ceremóniát” a szervezők bátorságpróbának hívták, ami egészen találó megnevezés, lévén az afrikai országban minden huszadik lakos HIV fertőzött. Az újoncok nem használhattak óvszert.

Évente mintegy tízezer brit katona megy Kenyába egy nyolc héten át tartó lőgyakorlatra, és ez idő alatt számos újoncot avatnak fel az idősebbek. A felavatásuk része volt, hogy védekezés nélküli aktust hozzanak össze egy helyi prostituálttal. Pontosabban: az idősebb katonák egy pénzérme feldobásával döntötték el, hogy az újonc kaphat-e óvszert a szexhez.

A hadsereg vezetősége most összekapta magát, hogy fellépjenek az ártalmas szokás ellen, ami a nemi betegségek révén szerintük akár a szervezet operatív működésére is hatással lehet, sőt a hadsereg nemzetközi reputációja is megsínyli a beavatásokat – írja a brit Mirror.

Brit katonák

Óvszer nélküli szexre kényszerítik az újoncokat az idősebb brit katonák (fotó: Getty Images)

A Kenyából visszatért katonákat a hatóságok kikérdezik, hogy voltak-e együtt prostituálttal a kenyai tartózkodásuk során. A Kenyában tartózkodó brit katonák a statisztikák szerint többször fordulnak nemi betegség miatt orvoshoz, mint a másik országokban tartózkodó társaik. Kenyában a lakosság öt százaléka HIV fertőzött, míg ugyanez az arány Nagy-Britanniában 0,2 százalék.

Egy korábbi brit hírszerző tiszt, Philip Ingram így kommentálta a történteket:

Az, hogy katonákat kényszerítenek valamilyen szexuális beavatási szertartásra egy országban, ahol a HIV-ráta nagyon magas, mélyen megdöbbent. Újra és újra kiemeli a vezetés kudarcát és azt, hogy a hadsereg kultúrája alapvetően romlott.

A védelmi minisztérium így kommentálta a történteket:

Minden olyan szexuális tevékenység, ami hatalommal való visszaéléshez vezet, ideértve a szexvásárlást az Egyesült Királyságban vagy külföldön, tilos. Elkötelezettek vagyunk a szexuális kizsákmányolás minden formájának megelőzéséért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top