nlc.hu
Életmód

Kulisszatitkokat árul el a lufik szakértője

A gyerekek mellett a felnőttek is imádják – interjú egy lufiszakértővel

A gyerekek a zsúrokra, a szülők a céges vagy a szülinapi partyra, ifjú párok pedig esküvői dekorációnak választják. De mit tud ennyire egy lufi?

Dübörög az esküvők szezonja, a korán érkezett nyárban pedig sorra kezdik élvezni és kihasználni a külső helyszínek, teraszok vagy kertek adta lehetőségeket a gyerekzsúrok is. Akármelyikről is legyen szó, akad néhány teendő, ami közös: megszervezni az ételeket, italokat és a dekorációt. Sokan vannak, akik ehhez profik segítségét kérik, aki ugyan pénzt kér a szolgálataiért, de leveszi a gondolkodás, beszerzés és végrehajtás terhét annak válláról, aki ezt megengedheti magának. És hogy mi az első, ami dekorációs elemként eszünkbe jut, ha egy gyerekbulira gondolunk? Naná, hogy a lufi.

Lufiból vizsgázott

Kovács Dorottya, vagy ahogy mindenki nevezi, Dorothy eredetileg pedagógusnak készült, de még mielőtt végzett volna óvodapedagógusként, meglehetősen kiábrándult a szakmájával társuló bürokráciából. Szeretett volna ugyanakkor a gyerekekhez köthető területen maradni, így először gyermekvédelmi asszisztensként dolgozott, majd úgy hozta az élet, hogy egy lufis boltban helyezkedett el, ahol egyből beleszeretett ebbe a mesebeli világba, kitanulta azt, le is vizsgázott, és most már ezzel a szállal kapcsolódik a kicsikhez.

A pókembert imádják a kissrácok

A pókembert imádják a kissrácok

Persze, hogy az anyuka dönt

„Dínómánia, versenyautó és minden, ami szuperhős: ez a sláger a fiúknál. Érdekes módon a lányokra nem annyira jellemző, hogy termatikus buli miatt keresnének a szülők. Náluk a babák, a cukorkás színek, a lepkék és virágok jelentik a középpontot” – meséli Dorothy, amikor arról kérdezem, mire vágynak a gyerekek, ha a szülinapjukra készülnek. Persze a helyzet nem mindig egyszerű, viszonylag gyakran fordul elő, hogy egy-egy kisebb gyerek  tervezés egyik időszakában még egy bizonyos témát szeretne, majd menet közben meggondolja magát, így megeshet akár az is, hogy más szerepel a  kiküldött meghívók szövegén, mint ami a vendégekre vár. Talán ez is lehet az oka, hogy többnyire a gyerekek helyett az anyukák foglalják össze az elképzeléseket. Azokról a szülőkről nem is beszélve, akik valójában szinte saját maguknak csinálják a születésnapot. A szakember szerint néha kimondottan izgalmas nézni, végül kinek a kívánsága fog győzedelmeskedni: a gyereké vagy az anyukáé. Mert szülők közül persze mindig az anyuka dönt minden kérdésben.

Esküvőn még kuriózum

Persze vannak felnőttek, akik saját maguknak is szerveznek bulit. A születésnapi party dekorációját pedig általában hosszas kutatómunkával fedezik fel, konkrét fényképekkel érkeznek, melyeket a Pinterestről választanak ki. Náluk már sokkal gyakoribb, hogy virágfal vagy lufifal a fő dekorációs elem, kissé hasonló módon, mint egy esküvőnél, igaz, utóbbinál még meglehetősen ritka, hogy a virágok mellé lufikat is válasszanak. „Szerintem az emberek alapvetően úgy gondolkoznak a lufiról, hogy a megkötős, madzagos, sátras kép ugrik be nekik, ami lássuk be, nem az elegancia és minőség mintaképe tényleg. Nem is nagyon ismerik az emberek az új lehetőségeket” – mondja Dorothy, aki éppen ezért kezdte az utóbbi időszakban kiállításokra vinni dekorációit, bemutatva azt, hogy olyan különlegességet is lehet alkotni, amit máshol biztosan nem lát a násznép.

Lehet a lufi elegáns és ünnepélyes is

Lehet a lufi elegáns és ünnepélyes is

Heteken át is képes kitartani

Csak fantázia és kreativitás kérdése a megvalósítás. És úgy tűnik, hogy csak idő kérdése az, hogy meddig marad a helyszínen a díszítés. De nem ám óráké vagy napoké, hanem akár heteké is. Egy-egy dekoráció akár több száz lufiból áll, tehát nem kicsi a mennyiség. Ezeket sokan szétosztogatják a vendégek között, de akadnak olyanok is, akik az otthonukban vagy kertjükben még hetekig élvezik a látványt. Van olyan helyszín, ahol már 1,5 hónapja kint vannak a jelek szerint tényleg különleges minőségű lufik, és még mindig tökéletesen mutatnak. Úgyhogy a leleményesebbek akár egy egész bulifolyamot is le tudnak bonyolítani ugyanazzal a dekorral, ha bírják energiával és idővel, és ha szeretnének több legyet ütni egy csapásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top