nlc.hu
Életmód

Fiatalkori migrén és a stroke kapcsolata.

Tartós fejfájás, fiatalon? Ennek a betegségnek a jele is lehet

Ilyen kockázatokat jelez a fiatalkori, tartós migrén.

Egy új kutatás azt vizsgálta, milyen egészségügyi kockázatokat jelezhet előre a fiatalkori, krónikus fejfájás, közismert nevén a migrén. A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a nem hagyományos agyvérzés kockázati tényezői, így a migrén, a véralvadási zavarok, a veseelégtelenség és az autoimmun betegségek, erősen összefüggnek a 45 évnél fiatalabb felnőtteknél bekövetkező stroke-kal – írja a New York Post.

Tartós fejfájás, fiatalon? Ennek a betegségnek a jele is lehet

Dr. Michelle Leppert, a Coloradói Egyetem neurológia professzora szerint

az eredmények azért jelentősek,

mert a kutatók eddig a hagyományos kockázati tényezőkre fordították a legtöbb figyelmet.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a stroke nem hagyományos kockázati tényezőit, és csak a hagyományos kockázati tényezőkre összpontosítanunk; mindkettő fontos a fiatalok körében bekövetkező stroke szempontjából

– figyelmeztetett. A stroke hagyományos kockázati tényezője a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség, a dohányzás, az elhízás, a fizikai inaktivitás, az alkoholfogyasztás és a szívkoszorúér-betegség. A kutatók több mint 2600, 2012-2019 között stroke-on áteső személy adatait hasonlították össze, több mint 7800, nem érintett emberével.

A 35 évnél fiatalabb felnőttek körében több stroke

kapcsolódott a nem hagyományos kockázati tényezőkhöz (férfiaknál 31%, nőknél mintegy 43%), mint a hagyományosakhoz (férfiaknál mintegy 25%, nőknél több mint 33%). A szakértők megállapították, hogy legfontosabb nem hagyományos stroke kockázati tényező ebben a korcsoportban a migrén volt. Ez a férfiaknál a stroke 20%-át, a nőknél pedig közel 35%-át okozta.

A migrén és a stroke közötti összefüggést

sok tanulmány bizonyította már, de ez lehet az első, ami kimutatta, hogy a stroke kockázata mennyire vezethető vissza a migrénre – magyarázta Michelle Leppert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top