nlc.hu
Életmód
Elképzelhető, hogy nem egyedül készült a Fico elleni merényletre a támadó

Elképzelhető, hogy voltak segítői Fico merénylőjének

Újabb információk derültek ki Juraj Cintuláról.

A szlovák miniszterelnök elleni támadást vizsgáló nyomozócsoport most arra jutott, elképzelhető, hogy nem egyedül készült a Robert Fico elleni merényletre a támadó. Azaz az egyik verzió szerint mégsem magányos farkas volt Juraj Cintula – számolt be a parameter.sk.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter elmondása szerint ezt arra alapozzák, hogy két órával a merénylet után valaki törölte az elkövető kommunikációs, valamint Facebook-előzményeit. Cintula akkor már őrizetben volt, tehát ő nem törölhette ki, és a nyomozók szerint valószínűleg a felesége sem, mivel vélhetően nem rendelkezik olyan ismeretekkel, hogy képes lett volna törölni a kommunikációt. 

A merénylet után egyből őrizetbe vették Juraj Cintulát - Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa

A merénylet után egyből őrizetbe vették Juraj Cintulát – Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa

Az is kiderült, hogy Fico merénylője a nagyszombati járásban, Dolná Krupá községben, valamint Galántán is jelen volt a kihelyezett kormányülések helyszínén összegyűlt emberek közt. Valószínűleg a tökéletes pillanatra várt Cintula.

Robert Fico ellen a kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet a 71 éves Juraj Cintula, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség. A lévai születésű férfi íróként tevékenykedik, tagja volt a Szlovák Írószövetségnek is. 2016-ban egy magán-biztonságiszolgálatnak dolgozott, így lehetett legálisan fegyver a tulajdonában. Bírálta a menekülteket és az államot, valamint nyíltan támogatta a Slovenskí branci nevű, nem hivatalos félkatonai jellegű szervezetet. Fia azt állítja, fogalma sem volt róla, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka. Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte: “Így mondanám, nem rá szavazott”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top