nlc.hu
Aktuális
Nem akarta megölni Ficót - állítja az ötször rálőtt merénylője

Nem akarta megölni Ficót – állítja az ötször rálőtt merénylője

Személyesen is bocsánatot kérne tőle a 71 éves támadó.
Jurij Cintula

Nem akarta megölni a szlovák kormányfőt – közölte vallomásában a hatóságokkal Juraj Cintula, aki a múlt héten ötször rálőtt Robert Ficóra Nyitrabányán életveszélyesen megsebesítve. Mint az MTI írja, a 71 éves amatőr költő, író – aki azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával – akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha gyilkossági kísérlet és terrorcselekmény miatt elítélik.

Cintula állítólag két nappal a sorsfordító kihelyezett kormányülés előtt határozta el magát végleg, hogy a tettek mezejére lép. Ennek érdekében a fegyverét már otthon betárazta, hogy Handlová főterén ne kelljen a pisztolyával bíbelődnie. Ám nem csupán a lőfegyverével érkezett oda: a táskájában egy könyvet is hozott, amit a miniszterelnöknek szánt. Az áldozat üzenete című kötet volt nála, amibe még ajánlást is írt, de végül a könyv átadása helyett inkább lőtt – számolt be a parameter.sk a merénylő vallomása alapján. Mentségére annyit jegyzett meg az idős támadó, hogy tud lőni és direkt úgy célzott, hogy biztosan ne veszélyeztesse a miniszterelnök életét, akinek majd személyesen is kész a sajnálatát kifejezni a történtek miatt.

Más hírhedt merénylőkkel is szimpatizált a könyveiben

Megértést tanúsított két másik szlovákiai merénylő iránt, valamint megemlített több, a világban történt tömeggyilkosságot, és az erőszak elfogadhatóságán is töprengett az általa írt könyvekben Fico merénylője – tette közzé a Dennik N című szlovák napilap. Cintula amellett, hogy egyik könyvében leírta azt is, hogy esetleg bepereli Ficót, szimpátiáját fejezte ki Lubomir Harman iránt, aki 2010-ben hét embert ölt meg, és több mint egy tucatot megsebesített, valamint méltatta a Juhász Milan nevű rendőrt is, aki 2012-ben három embert lőtt le, két másikat pedig megsebesített. Könyvében emellett más vérengzéseket is felidézett, köztük a Charlie Hebdo című szatirikus újság párizsi irodájában 2015-ben végrehajtott, valamint a norvég Anders Breivik által 2011 júliusában elkövetett tömeggyilkosságokat.

“Tisztában van vele, hogy a tette teljesen elfogadhatatlan, nem lett volna szabad megsebesítenie az áldozatot. Ahelyett inkább a számára készített könyvet kellett volna átadnia neki. Őszintén bánja, amit tett, de megismétli, hogy tud lőni, és úgy célzott, hogy bizonyosan ne veszélyeztesse az áldozat életét. Arra is nagyon vigyázott, hogy senkinek az életét ne veszélyeztesse a tömegből vagy a testőrök közül” – ismertette a bíró Cintula vallomását.

Mint ismert, Robert Fico a sebesülése miatt két komoly műtéten is átesett a besztercebányai Roosevelt kórházban. A kórház legfrissebb tájékoztatása szerint a kormányfő állapota továbbra is súlyos, de stabil. Kommunikál, és gyulladásai lassan enyhülnek, de továbbra is kórházban marad.

Kiemelt fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top