nlc.hu
Aktuális
Csak az év végére épülhet fel Robert Fico

Csak az év végére épülhet fel teljesen Robert Fico

Többhónapos rehabilitáció vár a szlovák miniszterelnökre.

Ján Richter, a szlovák szociáldemokrata Smer párt képviselője szerint Robert Fico állapota továbbra is súlyos, és csak a rehabilitációja legalább fél évet vehet igénybe, azaz legjobb esetben is csak év végére épülhet fel – írja az Új Szó.Az állapota még mindig nagyon súlyos. Abban kell reménykedni, hogy nem jön közbe valami váratlan” – mondta el a politikus, aki azt is kiemelte, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Fico sérülései rendkívül súlyosak. Emiatt úgy véli, felelőtlenség a gyors visszatérésére számítani.

A merényletben súlyosan megsérült Robert Ficót életveszélyes állapotban szállították a besztercebányai kórházba - Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák

 Robert Ficót életveszélyes állapotban szállították a besztercebányai kórházba – Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák

Közben a besztercebányai kórház kiadott egy hivatalos közleményt a miniszterelnök állapotáról. Azt írták, Fico egészségi állapota megfelel a várakozásoknak, hétfőn ellenőrző vizsgálatokon fog részt venni. 

Robert Fico miniszterelnököt május 15-én Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette a 71 éves író, Jurij Cintula. A miniszterelnök állapota azóta javult, a besztercebányai kórházban ápolják.

Amúgy a szlovák kormányfő elleni merénylet óta több mint 150 gyűlöletkeltő esetet jegyeztek fel a hatóságok. Az MTI tudósítása szerint a rendőrség már 55 esetben azonosította a közösségi oldalakon tett gyűlöletkeltő bejegyzések szerzőit. “Iskolázottság és munkakör szempontjából sokféle embercsoportról van szó” – jegyezte meg Matus Sutaj Estok belügyminiszter, hozzátéve: zéró toleranciát alkalmaznak a fenyegetésekkel és a gyűlöletkeltő megnyilvánulásokkal szemben, akár egy év börtön is is járhat a gyűlöletkeltő bejegyzések szerzőinek.

Időközben a Fico elleni támadást vizsgáló csapatot kibővítették további két szakértővel. A nyomozás folytatódik, és az elkövetés motivációjának minden lehetséges verzióját figyelembe veszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top