nlc.hu
Életmód
Évekkel ezelőtt törölt fotókat állított vissza egy iPhone-frissítés

Kiakadtak az iPhone felhasználók, mert évekkel ezelőtt törölt fotókat állított vissza egy frissítés

Az Apple a napokban tette elérhetővé az iOS 17.5-öt, és arra ösztönzi a felhasználókat, hogy minél előbb frissítsék iPhone-jaikat. A verzió számos biztonsági rést kíván kijavítani, azonban úgy tűnik, hogy közben felfedett egy igen aggasztó hibát.

A MacRumors és számos iPhone felhasználó jelentése szerint az iOS 17.5-ös frissítése előhozza a korábban törölt fotókat, jegyzeteket, vagy akár egy évnél régebbi hangüzeneteket is. A Redditen sokan aggódalmukat fejezik ki, hogy az Apple-nél szabálytalanul tárolhatnak évekkel ezelőtti adatokat róluk, amikhez az ott dolgozók vagy rosszindulatú hackerek könnyedén hozzáférhetnek.

Egy felhasználó azt állítja, hogy eladott egy törölt iPadet egy barátjának, majd az jelezte, hogy a 17.5-ös frissítés után a régi képei megjelentek a Fotók alkalmazásban.

Rengetegen számolnak be hasonló esetekről. Vajon hányan kapnak majd kéretlen fotókat a telefonjukra, a készülék előző tulajdonosáról?

– tette hozzá.

Egy másik felhasználó azt írta:

Tizenöt duplikációt találtam és néhány friss képet is, amelyek régi dátummal szerepelnek, látszólag teljesen véletlenszerűen. Biztosan tudom, hogy nagyon régen törölhettem. Ó jaj, ebből még baj lehet!

Amikor adatokat távolítasz el az iCloudból, például fotókat vagy jegyzeteket, azok 30 napig a Nemrég töröltek mappában maradnak, majd véglegesen törlődnek. Ez lehetőséget ad az adatok visszaállítására, ha azokat véletlenül törölted. Hogy kerülhettek mégis elő évekkel ezelőtti fotók a szerverről, ha azoknak már nem szabadna létezniük? Nos, elképzelhető, hogy a törlés valójában nem úgy történik, ahogy gondolnánk. Ilyen mennyiségű adatnál általában akkor semmisülnek csak meg véglegesen a fájlok, ha az adott állományt felülírják. 

iPhone a boltban

Fotó: Matt Cardy/Getty Images

Nem teljesen világos, hogy miért hozta elő a 17.5-ös frissítés ezt az anomáliát, vagy hogy ez kapcsolódik-e azokhoz a biztonsági hibákhoz, amelyeket a frissítésnek kellett volna kijavítania. Ha csak nemrégiben törölt képekről lenne szó, mondhatnánk, hogy ez a rendszer egyfajta visszaállítása, de úgy tűnik, jóval többről van szó.

A galériámban körülbelül 10 ezer kép volt, de a frissítés után ellenőriztem és most 53 ezer kép van benne. Minden korábbi iPhone-omról származó fotó is ott volt

– írta egy kommentelő a Redditen.

A MacRumors blog azt találgatja, hogy ez talán a 17.3-as frissítés egyik fotószinkronizálási hibájának javítási kísérlete lehet az Apple eszközök és az iCloud között. Az Apple által kiadott 17.5-ös frissítés áttekintése során amúgy semmi nem említi a Fotók alkalmazást vagy a kamerát. Azonban a Szinkronizálási szolgáltatások és a Képernyő-eszközök kaptak egy javítást.

Az sem csillapítja a kedélyeket, hogy lassan egy hete nem reagál az Apple az aggasztó jelenségre. Közben újabb és újabb történeteket osztanak meg felhasználók, amik komoly biztonsági kérdéseket vetnek fel. Mint például az alábbi eset:

Egyszer véletlenül töröltem néhány jegyzetet. Rákérdeztem egy ismerősömnél, aki az Apple egyik leányvállalatánál dolgozott, hogy tud-e valamit tenni. Elkérte az Apple ID-met, majd körülbelül 5 perc múlva kaptam egy üzenetet, hogy nézzem meg a jegyzeteimet. Mind visszakerült a telefonomra, beleértve a félig megírt üzenetek automatikus mentéseit is. Nem hiszem, hogy adataink valaha is törlődnek az iCloud-ról.

Ha kiderül, hogy ez valóban így van, az súlyos jogsértésnek számít és komoly perekre számíthat az Apple.

Forrás: via, via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top