A migrén leginkább a másnapossághoz hasonlító, neurobiológiai tünetegyüttes. Hányinger, szédülés és erős fejfájás, fényre és zajra való erős érzékenység a jellemzői. Migrén rohamot ráadásul bizonyos esetekben élelmiszerek is kiválthatnak, az arra genetikai okok miatt hajlamos embereknél – írja a Huffingtonpost.
Migrénes rohamot többféle stressz inger
kombinációja válthatja ki, például ételek, vagy a hormonszint-változás. Ha egyszerre több tényező okoz rohamot, az valószínűleg erősebb tünetekkel jár. Ezek az ételek és italok okoznak a leggyakrabban migrént:
Alkoholok
Az alkohol dehidratál és értágulatot is okoz. A vörösbor, az étcsokoládék és bizonyos sajtok tartalmazzák a migrén stresszor tiramin nevű biogén amint.
Csoki
A leggyakoribb ételalapú migrén stresszor. Az még nem tiszta, hogy a migrénroham előtti csokoládé éhség már a tünet része-e vagy kiváltó ok. Mindenesetre a kakaó szerotonint szabadíthat fel, ami hozzájárulhat a migrénes roham kialakulásához.
Kávé
Bár egyes betegeknél kisebb mennyiség segíthet a migrén ellen, túladagolása kiváltó ok is lehet. A koffein szintén dehidratáló hatású, ami kiválthatja a migrént. Egészséges felnőttként legfeljebb négy-öt csésze kávé megengedett naponta.
Sajt
Minél idősebb és szagosabb a sajt, annál több benne az erjedése során keletkező tiramin. Ami megint csak migrént válthat ki. A tiamin befolyásolhatja a vérnyomást és noradrenalint szabadíthat fel, ami a migrén kiváltó oka lehet.
Húsok
A szalonna, a kolbász vagy a sonka nitrát és nitrit tartalma a véráramlás szabályozásában szerepet játszó nitrogén-oxiddá alakul. A véráramlás változása pedig migrén stresszor. A nitrátok stimulálhatják a migrénes fájdalomingert továbbító trigeminális ideget, emellett gyulladásos neuropeptidek felszabadulását is okozhatják.