nlc.hu
Életmód
Rákot jelenthet ez a 6 korai jel

Rákot jelenthet ez a 6 korai jel, figyelj rájuk

Életet menthet, ha időben felfigyelünk a jelekre! A szakértők szerint a következő tünetekkel mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni.

A rákos megbetegedések száma sajnos nagyon magas, és különösen szomorú, hogy sokak élete megmenthető lenne, ha időben fordulnának orvoshoz. Nehezíti persze a helyzetet, hogy sokszor a szünetek nem tipikusak, olykor még jelek is alig akadnak. Így aztán a rendszeres szűrővizsgálatok mellett fontos, hogy figyelmet szenteljünk a testünk nem megszokott, nem indokolt, mégis vissza-visszatérő viselkedésére. A korai diagnózis jelentősen növeli a sikeres kezelések esélyeit, íme néhány gyakori tünet, melyre a szakértők szerint figyelnünk kell.

Szokatlan csomók vagy duzzanatok

Bármilyen új és nem múló csomó vagy duzzanat a nyakon, hónaljban, hason, ágyékban, mellkason, mellben vagy herezacskóban aggodalomra adhat okot és komolyan kell venni. Fontos, hogy orvosi segítséget kérjünk, ha ilyen jellegű változást észlelünk.

Megmagyarázhatatlan vérzés

A megmagyarázhatatlan vérzést vagy zúzódást soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Legyen szó székletben vagy vizeletben lévő vérről, véres hányásról vagy köhögésről, esetleg a szokásos cikluson kívüli hüvelyi vérzésről, létfontosságú, hogy azonnal forduljunk orvoshoz.

Állandó éjszakai izzadás vagy láz

A visszatérő, éjszakáról-éjszakára jelentkező izzadást, melynek nem áll hátterében fertőzés, hétköznapi és megszokott indok (például túl meleg takaró) vagy akár nők esetében a menopauza, fontos, hogy orvos segítségével próbáljuk meg értelmezni.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Fáradtság

Általános dolog, hogy az ember olykor fáradtnak érzi magát, különösen stresszes időszakokban igaz ez és akkor, ha akár külső, akár belső okok miatt rosszabbul és nehezebben alszunk. Ha azonban állandóan fáradtnak érezzük magunkat, méghozzá indokolatlanul, fontos, hogy jelezzük ezt háziorvosunknak és kizárhassuk az esetleges egészségügyi problémákat, beleértve a rákot is.

Szokatlan fájdalmak vagy fájdalmak

A fájdalom a test jelzése arra, hogy valami nem stimmel. Bár idősebb korban a fájdalmak sajnos gyakoribbá válnak, az állandó vagy megmagyarázhatatlan fájdalom bárhol a testben mélyebb problémát jelezhet. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk ezeket a jeleket!

Megmagyarázhatatlan súlyvesztés

Bár az enyhe súlyváltozások gyakoriak, a jelentős és megmagyarázhatatlan súlyvesztés nagyobb fokú figyelmet igényel. Ha indokolatlanul olvadnak le rólunk a kilók, akkor minél hamarabb forduljunk orvoshoz a szakértők tanácsa alapján!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top