nlc.hu
Életmód
Gyorséttermek árszínvonalának emelkedése

Megdöbbentő jel: a legtöbb fogyasztónak már luxus a gyorsétterem

Úgy megdrágultak a gyorsétterem árak - és nem csak nálunk.

Az átlagos gyorsétterem kínálatba tartozó ételek úgy megdrágultak egy friss felmérés szerint, hogy az a legtöbb ember számára már luxus – írja a Pénzcentrum.

A kérdezettek több mint háromnegyede

a gyorséttermek kínálatát már nem tekinti alapvető étkezési lehetőségnek, ezért kevésbé gyakran választják őket. Az Economist gazdasági lap évtizedek óta elkészíti Big Mac-indexét, ami érdekesen jellemzi az egyes országok gazdasági helyzetét. A mutató közli, hogy egy adott országban hány Big Mac hamburgert lehet venni a helyi fizetésekből.

Megdöbbentő jel: a legtöbb fogyasztónak már luxus a gyorsétterem

A gyorséttermek árai mostanában erősen emelkednek,

a többi élelmiszer árának növekedésével együtt. Itthon egy közepes menü 2022 elején 1 545 forint volt, ami később 2060 forintra, majd 2 285 forintra ugrott. A harminc százalék feletti áremelkedés pedig nem egyedülálló jelenség. Az Egyesült Államokban például tíz év alatt megduplázódtak az árak.

A hivatkozott kutatás szerint az amerikai felnőttek 78 százaléka

már luxusterméknek tekinti a gyorskaját. A megkérdezettek 62 százaléka ritkábban fogyasztja ezeket az ételeket, mint korábban, kétharmadukat pedig sokkolják az árak. Az otthoni ételkészítés ráadásul csak a felmérés résztvevőinek negyede szerint opció a drágulás kivédésére. A gyorséttermi ételek fogyasztása tehát napjainkban sokkal inkább pénzügyi megfontolás kérdése, mint régebben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top