nlc.hu
Életmód
Ismerd fel, ha toxikus barátság áldozata vagy

Ismerd fel, ha toxikus barátság áldozata vagy!

Ha stresszként, kudarcként éled meg a beszélgetéseket és találkozásokat, akkor sajnos lehet, hogy te is egy mérgező barátság áldozata vagy.

Legfontosabb kapcsolataink egyike lehet egy mély barátság: támogatást, élményeket, védőhálót, közös nevetéseket, bizalmat és elfogadást mind remélhetünk tőle, előfordul azonban, hogy mindez csak remény marad, mert ráébredünk arra, hogy valami nagyon nem stimmel. Ha a barátságtól az előzőek helyett inkább stresszt, szorongást, szomorúságot kapsz, akkor sajnos komoly az esélye, hogy egy mérgező kapcsolat részese vagy, amely nem csak lelkileg, de idővel akár még fizikailag is káros hatással lehet rád.

A jelek, amik gyanúra adhatnak okot

Egy barátságban joggal várhatod el, hogy feltöltődésre, megértésre és biztatásra találj. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy csakis az a jó barát, aki mindenben egyetért, bólogat és asszisztál még a nyilvánvalóan hibás döntésekhez is, vagy soha nem illet semmiféle kritikával. Ha viszont a kritika mellett már csak nyomokban tartalmaz a kapcsolat örömöt vagy támogatást, akkor az semmiképp nem jó tünet. Egy toxikus barátságnak pedig sok más jele is lehet.

  • Állandó negativitás: ha a barátod mindig negatív, folyamatosan panaszkodik, sosem látja a dolgok pozitív oldalát, az előbb vagy utóbb lemeríti az energiáid és kimerültté, feszültté tesz.
  • Manipuláció: a toxikus barátok gyakran keltenek bűntudatot, magától értetődő számukra, hogy manipulálnak vagy érzelmileg zsarolnak, mert a lényeg számukra az, hogy elérjék azt, amit akarnak és az teljesüljön, amit ők szeretnének.
  • Irigység és féltékenység: egy valódi barát támogat. Ha rendszeresen azt érzed, hogy sikereid vagy örömeid lelombozzák a másikat, irigységet vagy féltékenységet tapasztalsz és már nem is szívesen osztasz meg jó hírt, akkor az semmiképpen nem biztató.
  • Egyoldalú kapcsolat: ha úgy érzed, hogy a barátság egyoldalú, és te mindig csak adsz, miközben a másik fél csak kap, az szintén a toxikusság jele lehet.
  • Kritika és lealacsonyítás: a toxikus barátok gyakran kritizálnak és lealacsonyítanak, hogy önbizalomhiányt keltsenek benned és úgy érezd, hogy nem vagy elég jó.
  • Támogatás hiánya: ha a barátod sosem áll melletted a nehéz időkben, nincs segítségedre a bajban, akkor az sajnos komoly jele annak, hogy a barátság nem egészséges.
  • Versengés: ahelyett, hogy együtt örülnétek a sikereiteknek, a toxikus barátok gyakran versengenek veled és megpróbálják túllicitálni a sikered és az eredményeid.
  • Folyamatos dráma: toxikus baráttal a kapcsolat gyakran felér egy érzelmi hullámvasúttal, mert sosem tudod, mikor kezdődik valamilyen újabb dráma, amelyre még csak felkészülni sem volt sok esélyed.

Mit tudsz tenni, ha felismered, hogy baj van?

Könnyű azt mondani, hogy lépj tovább és hagyd a hátad mögött azt a kapcsolatot, amelyik túl sok problémát okoz. Az érzelmek viszont ennél sokkal bonyolultabbak, nem beszélve a közös múltról és arról, hogy persze a másik ember személyisége sem fekete vagy fehér. Ha a gond felismerése után nem a “szakításra”, hanem a megoldásra szeretnél koncentrálni, az érthető és emberi. Segítségedre lehet ebben a nyílt és őszinte kommunikáció, és ha netán nem jársz sikerrel, akkor is van mód arra, hogy gyógyítsd a lelked.

  • Határok kialakítása: határozd meg a saját határaidat és kommunikáld ezeket a barátod felé. Ne engedd, hogy átlépje ezeket.
  • Nyílt kommunikáció: beszélj vele őszintén a problémákról. Lehet, hogy nem is tudja, hogy viselkedése rosszul érint téged.
  • Korlátozott kapcsolattartás: ha a barátod nem hajlandó változtatni a viselkedésén, korlátozd a vele való kapcsolatot. Találkozz vele ritkábban, kommunikáljatok a korábbinál kevesebbet.
  • Kilépés: ha egyik módszer sem vált be, a barátság pedig továbbra is rossz hatással van rád, fontold meg a kapcsolat megszakítását. Ez nagyon is nehéz lehet, de néha mégis ez a legjobb megoldás a saját jóléted érdekében.
  • Öngondoskodás: fektess nagy hangsúlyt az öngondoskodásra. Pihenj, táplálkozz egészségesen, mozogj rendszeresen, tölts időt olyan tevékenységekkel, amelyek örömet okoznak.
  • Új barátságok építése: nyiss az új barátságok és kapcsolatok felé, ismerkedj új emberekkel, akik pozitív hatással vannak rád.
  • Önreflexió: gondold át, vajon miért voltál hajlandó tolerálni a másik ember a toxikus viselkedését. Ha felismered magadban az okokat, akkor könnyebben tudod elkerülni a jövőben a hasonló helyzeteket.
  • Önértékelés növelése: dolgozz az önbizalmad és önértékelésed növelésén. Olvass önsegítő könyveket, vegyél részt önfejlesztő workshopokon, tölts időt olyan emberekkel, akik értékelnek és támogatnak téged, fordulj szakemberhez, hogy jobb kapcsolatot alakíts ki önmagaddal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top