nlc.hu
Életmód
Stevens-Johnson-szindróma kialakulása, ibuprofen allergén miatt

Hetekre kómába esett egy nő a fájdalomcsillapítótól

A fiatal nőnek menstruációs görcsei miatt kellett a fájdalomcsillapító, nagyon pórul járt vele.

Ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítót vett be egy 31 éves  brazil nő, Jaqueline Gmack, menstruációs görcsei miatt. Ezután hamarosan viszketni kezdett a szeme, ám ő gyanútlanul aludni tért. Másnap, ébredésekor már alig látott valamit, testét hólyagok borították – a fájdalomcsillapító által kiváltott allergiás tünet miatt – írja a Mirror.

Jaqueline bőre felhólyagosodott, majd hámlani is kezdett.

Ezután már csak arra emlékezett, hogy felébresztik a 17 napig tartó mesterséges kómából, amire a nála megállapított életveszélyes Stevens-Johnson-szindróma miatt volt szükség. Ennek során a szervezet

Hetekre kómába esett egy nő a fájdalomcsillapítótól

immunrendszere túlreagál egy enyhe fertőzést.

“Olyan volt, mintha belülről kifelé égnék. Az orvosok szerint csoda, hogy túléltem. Nem tudtam, mi történt velem. Az egész testem be volt kötözve, a látásom homályos volt, egy cső volt a torkomban, de nem éreztem fájdalmat. Éreztem, hogy nagyon gyenge vagyok, hogy valami nagyon komoly dolog történhetett velem” – mondta.

Néhány napig azt sem engedték, hogy tükörbe nézzek. Amikor végre belenéztem a tükörbe, olyasvalakit láttam, akit nem ismertem fel. Sírva hagytam el a rendelőt.

A nőnek egész életében orvoshoz kell járnia,

hogy megmaradjon a látása. 2011-es első műtétje óta Jaqueline több mint húsz további műtéten esett át. Volt szaruhártya-átültetése, magzatmembrán-átültetése és őssejt-átültetése is. Jelenleg körülbelül 40%-os a látása, és kéthetente kell kontrollvizsgálatokra járnia.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top