Annyit dörzsölte a szemét, hogy szaruhártya-transzplantációra kényszerült

F.C. | 2024. Június 01.
Idővel már egyre homályosabb lett a látása.

Egy 21 éves malajziai férfi nemrég szaruhártya-átültetésen esett át, miután hosszú éveken át túlzottan dörzsölte a szemét. Muhammad Zabidi már gyerekkorától allergiától szenvedett. Addig-addig dörzsölte a szemét, amíg az kipirosodott. Kamaszkorában azonban súlyosbodott ez a probléma: 15 évesen már homályosan kezdett látni a jobb szemével, majd idővel még inkább rosszabbodott a látása.

Amikor pedig úgy döntött, hogy orvoshoz fordul, akkor már azt közölték vele a szemspecialisták, hogy az állandó szemdörzsölés miatt annyira megkarcolódott a szaruhártyára, hogy transzplantációra lesz szüksége ahhoz, hogy visszanyerje a látását.

„Gyerekkorom óta dörzsölöm a szememet, mert allergiás vagyok. Néha addig dörzsöltem, míg teljesen bevörösödött. 15 évesen vettem észre, hogy a látásom romlik, 21 éves koromra már egy heg képződött a szaruhártyamon”vázolta fel a történetét a TikTok-on a fiatalember.

A szaruhártya-transzplantáció műtét során eltávolították a sérült szaruhártyát, és újra cseréltek. Orvosa azt közölte Muhammaddal, hogy néhány hónapon belül képes lesz kinyitni a szemét, de évekbe fog telni, amíg teljesen felépül.

„Jelenleg stabil az állapotom, de a jobb szememet még mindig nem tudom kinyílni. Az orvos azt mondta, hogy 2 hónapig is eltarthat, mire ki tudom nyitni” – mondta el a videójában.

A kommentelők többsége teljesen ledöbbent azon, hogy a szem túlzott dörzsölése akár szaruhártya-transzplantációhoz is vezethet.

(via)

Kiemelt fotó: TikTok / @im.bidi

Exit mobile version