nlc.hu
Életmód
Annyira köhögött, hogy eltört a combcsontja

Annyira köhögött, hogy eltört a combcsontja

Megadta magát az emberi testben lévő második legkeményebb csont.

Egy 35 éves kínai férfi combcsonttörést szenvedett egy köhögési roham közben. A megdöbbentő esetről az őt kezelő orvos, a kórház Ortopédiai Osztályának igazgatója, Tung Csung számolt be. A szokatlan incidens azért is bizarr, mivel a páciens korosztályának tagjai jellemzően súlyos trauma következtében szenvednek csak combcsonttörést, például autóbaleset vagy esés.  A Je-ként emlegetett férfi azt mesélte, hogy egy különösen erős köhögési roham után éles fájdalomra lett figyelmes a combjában, de azt eleinte görcsnek tudta be. Mikor már a járás is fájdalmassá vált a számára, úgy döntött, orvoshoz fordul.

A röntgenfelvétel kimutatta, hogy a férfi combcsonttörést szenvedett, miközben semmiféle fizikai trauma sem érte. Csung és csapata tovább vizsgálta. Kifaggatták a beteget az általános egészségi állapotáról, az étkezési szokásairól, életmódjáról, de csontsűrűség-tesztet is végeztek rajta, amely azonban aggasztó eredményeket hozott. Je csontsűrűsége hasonló volt egy 80 éves férfiéhez.

Miután a vizsgálatok megerősítették, hogy nem szenved csontbetegségben, az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy egyszerűen hihetetlenül törékenyek a csontjai a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány miatt. A 35 éves férfi azt mondta az orvosoknak, hogy a vizet alapvetően édes, szénsavas italokra cserélte, ami láthatóan megakadályozta, hogy szervezete megfelelő mennyiségű kalciumhoz juthasson, ez pedig kihatott a csontsűrűségre.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top