Növelheti a halálozás kockázatát az időszakos böjt

CS.Á. | 2024. Június 07.
Egy friss tanulmány során arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy komoly kockázattal is járhat a most annyira népszerű diéta.

A fogyást megcélzó diéták közül az utóbbi évek legnagyobb slágerévé vált az időszakos böjt, melyet bár sokan dicsérnek, egyre többen akadnak olyanok is, akik akár egyenesen veszélyesnek tartják. Egy friss tanulmány is azok közé tartozik, akik felmutatták a vészjelzőt, 20 000 amerikai felnőttet követtek nyomon a vizsgálat során, a statisztikák pedig valóban meglehetősen riasztóak.

A vizsgált résztvevők egy csoportja a 16:8-as étkezési szabályt alkalmazta, ami azt jelenti, hogy naponta 16 órán keresztül böjtölt, a maradék 8 órában pedig szabadon étkezett. A másik csoport pedig étkezéseit a nap folyamán 12-16 órán át vette magához. Az eredmény szinte riasztó lett:

nemcsak valószínűbbé vált a szakértők szerint a halálozási kockázat, hanem egyenesen 91 százalékkal magasabb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben az időszakos böjt alkalmazói.

Sőt a rákos megbetegedések valószínűsége is megemelkedett esetükben.

Fotó: GettyImages

„Összességében ez a tanulmány arra utal, hogy az időben korlátozott étkezés rövid távon előnyös lehet, de hosszú távon káros hatásokkal járhat” – mondja az eredmények kapcsán Christopher D. Gardner táplálkozáskutató, aki azt is megjegyzi, komolyabb következtetések levonásához nagyon is fontos lenne azt is megvizsgálni, hogy az egyes résztvevők milyen tápanyagtartamú ételeket fogyasztottak, sőt valójában ennek kellene kiindulópontnak lennie minden hasonló tanulmányhoz.

via

Exit mobile version