nlc.hu
Életmód

Ezekkel a sportokkal tiéd a nyári bombaalak

Ezekkel a mozgásformákkal már borítékolhatod is a nyári bombaalakot

A nyár közeledtével egyre többen kezdenek el azon gondolkozni, hogy vajon mit kell ahhoz csinálniuk, hogy olvadni kezdjenek róluk a kilók a rengeteg ünnepi falatozás után. Cikkünkben így utánajárunk annak, hogy milyen sportágakat érdemes ilyenkor elkezdeni a gyors eredmény érdekében!

Most, hogy már vége a húsvéti ünnepeknek és már több hónap távlatából beszélhetünk a karácsonyi nagy lakomákról is, teljesen érhető, hogy egyre többen kezdenek el a nyári álomalak kérdésén gondolkozni. Habár szerintem is teljesen igaz a mondás, hogy azt a testet nevezzük ˝bikini body-nak˝, amin bikini van, a legtöbben mégiscsak igyekeznek karcsúbbakká válni a strandidőszakra. Ha pedig az ember eljut eddig a gondolatig, akkor általában két út közül választhat: az egyik az, hogy konstatálja, hogy már nincs elég ideje formába lendülni, a másik pedig az, hogy őrült diétákba kezd, ahol általában a napi egy alma elfogyasztása felel meg egy főétkezésnek. 

Fontos tudni, hogy a fogyás azonban nem csak az étkezésünkön múlik, a kilók leadásához ugyanis több kell, mint a kalóriák számolgatása. Bár lehet, hogy nem vagyok sem dietetikus, sem pedig edző, de tudom, mit beszélek, én ugyanis 25 kilótól szabadultam meg röpke egy és fél év alatt, köszönhetően a tudatosságomnak. Habár azoknak, akik az idei nyárra szeretnének formába lendülni, már nincs ennyi idejük, mégis, ha a helyes táplálkozás mellé olyan sportot választanak, amely rengeteg kalóriát éget el, már eggyel bátrabban ölthetik magukra a rettegett fürdőruhát. De vajon mik ezek a sportok?

Ha jó sportot választunk, akkor még mindig nem lehetetlen a tökéletes nyári alak (Fotó: Getty Images)

Ha jó sportot választunk, akkor még mindig nem lehetetlen a tökéletes nyári alak (Fotó: Getty Images)

Egyes sportágak több kalóriát égetnek

Bizonyos gyakorlatok, beleértve a futást, a kerékpározást és a HIIT edzéseket, több kalóriát égetnek el óránként, mint mások.

Mindenki legnagyobb bánatára – és csak kevesek örömére -, a futás égeti el a legtöbb kalóriát óránként.

Ezt az állítást akár alá tudnám támasztani jómagam is, aki az életmódváltása idején alaposan ráfüggött a futásra. A kilók pedig csak úgy olvadtak rólam, úgy, hogy hetente 3 alkalommal felpattantam a futópadra egy bűvös 5 kilométeres távra. Azonban mindezek ellenére teljesen megértem azokat is, akik azt mondják, hogy a futás nem nekik való. Akik valamilyen más sport mellett döntenének, azoknak érdemes kipróbálniuk más kalóriaégető gyakorlatokat is, mint az ugrókötelezés vagy az úszás. A dolgok monotonná válásának elkerülése érdekében pedig váltogatni is lehet ezeket a gyakorlatokat preferenciáinknak és edzettségi szintünknek megfelelően. 

Fontos tudni, hogy az, hogy mennyi kalóriát égetünk el egy-egy edzés során, függ attól, hogy mennyi ideig, milyen ütemben és intenzitással edzünk. Mindezek mellett pedig a súlyunk és a magasságunk is befolyásolja a folyamatot. Minél több ugyanis a testsúlyunk, annál több kalóriát égetünk el az edzéseink során.

A legjobb gyakorlatok a kalóriaégetéshez

A Healthline magazin egyik értekezésében megnevezte, hogy melyik az a 12 sport, amelynek űzésével a lehető legeredményesebbek lehetünk a kalóriák égetésének szempontjából.

TOP 12 mód, amivel olvadhatnak rólunk a kilók

1. Futás

2. Vízilabdázás

3. Biciklizés

4. Saját testsúllyal végzett edzés

5. Köredzés

6. Ugrókötelezés

7. Szobakerékpározás

8. Evezőgépezés

9. Aerobikozás

10. Úszás

11. Gyors sétálás

12. Kirándulás

Mielőtt azonban mindenki megijedne, hogy egy órán át kellene hetente minimum három alkalommal edzenie ahhoz, hogy nyárra bomba formába kerüljön, mindezen sportok mellett vannak más olyan gyakorlatok is, amelyek szintén rengeteg kalóriát égetnek el, de mégsem kell hozzájuk hatvan perc. A kulcs ez esetben az, hogy a magas intenzitású edzésekre kell, hogy összpontosítson az ember, amelyek gyorsan növelik a pulzusszámot. 

Bármennyire is nehéz ezt hallanunk, a futás még mindig az egyik legeredményesebb mozgásforma, ha fogyni akarunk (Fotó: Getty Images)

Bármennyire is nehéz ezt hallanunk, a futás még mindig az egyik legeredményesebb mozgásforma, ha fogyni akarunk (Fotó: Getty Images)

Idő hiányában

A nagy intenzitású intervallum edzés hatékony módja lehet a gyors testsúlycsökkentésnek, ha az ember időhiányban szenved. Az intervallum edzés során pár másodperctől pár percig terjedő időtartamokban végzünk gyakorlatokat meghatározott intenzitással vagy időtartamban, távolságban, ismétlésszámban stb. A munkasorozatot mindig pihenősorozat követi, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs munka, csak lehet, hogy nem annyira intenzív.

Futás magas térdemeléssel

A magas térdemeléssel való futás egy erőteljes kardió edzésnek számít. Gyorsan megemeli a pulzusszámot, miközben alaposan megdolgoztatja az alsótestünket. Ezzel a gyakorlattal fél óra alatt akár 355,5 kalóriát is elégethetünk!

Sarokemelés

A sarokemelés szintén egy kardióedzés, akárcsak a magas térdemeléssel való futás. Ha ezt a gyakorlatot választjuk, akkor fél óra alatt szintúgy elégethetünk akár 355,5 kalóriát. 

Taposómozgás

Akár 355,5 kalóriának is búcsút mondhatunk fél óra alatt, ha olyan mozdulatsort végzünk, amely hasonlít a hegymászók taposva haladó mozgására. A gyakorlat igencsak áldásos mindenki számára, ugyanis a mellkast, a karokat, a farizmokat, a törzs és a csípőhajlító izomzatot dolgozza meg, tehát igen komplex módon átmozgat és igénybe vesz.

Sprintelés

Egy barátnőm azt mondta, hogy mivel ő nem igazán kedveli a hosszú futásokat, ezért a gyors kalóriaégetés céljából inkább sprintel egyet gyorsan, majd sétál egy pár száz métert és újra kezdi. Bár jómagam sosem próbáltam ki a futásnak ezt a fajtáját, néha elgondolkozom rajta, hogy mennyi időt és plusz energiafogyasztást is nyerhetnék vele, ha így csinálnám. A testünk ugyanis nagyon gyorsan kezdi el égetni a kalóriákat, hogy bírni tudja az edzést. 

Négyütemű fekvőtámasz

Az ugrálás az egyik legalapvetőbb gyakorlat, amely növeli a pulzusszámot. Ezért is tökéletes választás a gyorsan fogyni vágyóknak a négyütemű fekvőtámasz gyakorlásának lehetősége. A gyakorlat ráadásul azért is kedvező, mert akár a saját nappalinkban is elvégezhető, nincsen szükségünk hozzá semmilyen felszerelésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top